2019. november 18., 08:54

Kočner és Fico: a végtelen történet?

Lassan a hét minden páros napjára jut egy-egy érdekes részlet a Kočner-féle Threemából. A DenníkN által ma reggel nyilvánosságra hozott beszélgetés újabb bepillantást enged a rendszer természetének működésébe, bizonyítva azt, amit már tulajdonképpen eddig is tudtunk. Nevezetesen, hogy Marian Kočner mennyire jól is mozgott a szlovák politika és közigazgatás legfelsőbb köreiben.

kočner
Fotó: TASR/AP

Az aktuális kiszivárgott hanganyag Kočner és egy bizonyos Michal Suchoba, IT-vállalkozó párbeszédét tartalmazza. A DenníkN szerint Suchoba azzal kereste meg az akkoriban igen nagy hatalmú vállalkozót, hogy "segítséget" ajánljon neki az adóhatóság vizsgálódásaival szemben. Suchoba voltaképpen pénzt kért azért, hogy a hatóságok ne nézzenek Kočner körmére.

Az ex-oligarcha válasza az igazán érdekes. Kočner ugyanis jelezte, túl sokat nem fizetne az ajánlatért, minek is tenné, hiszen Robert Ficoval már mindenről megegyezett, ráadásul korábban fontos szívességeket tett annak a Juraj Širokýnak is, aki a Smer-SD egyik legfontosabb támogatója.

A beszélgetést 2015 szeptemberében rögzítette Kočner egy zerge-hegyi étterem közelében, a hanganyag elején még az is hallható, ahogy Kočner pontosan "elkönyveli" a feljátszott beszélgetés helyét és időpontját.

Suchoba neve egyébként már korábban is felbukkant a sajtóban. A sikeres, az IT-szektorban érdekelt vállalkozó állítólag jó barátságban állt a Pénzügyi Hatóság (PH) akkori elnökével, František Imreczevel, s nem állunk messze a valóságtól, ha azt feltételezzük, hogy ennek köszönhetően (is) jutott hozzá milliós állami megrendelésekhez a PH berkeiből. Mindezt természetesen úgy Suchoba, mint Imrecze kategorikusan tagadja, bár sokat elárul, hogy ezek a szerződések megkötésük óta titkosítottak.

A lap állításai szerint Suchoba tulajdonképpen közvetítőként jelent meg a találkozón, jelezve Kočnernek, hogy az államtól megszerzett milliók után valami adót is kellene fizetnie, vagy, ha nem, akkor legalább némi csúszópénzzel szolgálhatna.

És itt jön a beszélgetés talán legérdekesebb része, amelyet érdemes pontosan idézni:

Még régebben mondtam Robonak (itt minden bizonnyal Robert Ficoról van szó – a szerk. megj.), szemtől szemben, mint itt most neked, akkor amikor megtettem azt, amit megtettem, hogy ezek megnyerjék a választást. Mondtam neki: ha ez a kormány fog kormányozni, akkor én nyugalmat akarok. Nekem egy f∅sz se ugráljon, se rendőr, se az adóhivatal, se az ügyészség. Azt mondja erre, megkapod. Én meg: Ha nem, akkor te nem leszel miniszterelnök. Erre ő: Tudom. Szóval minden el van intézve!

Egy pillanatra itt érdemes megállni, és elgondolkozni azon, ezek a szavak mennyire szólhattak Suchobának és mennyire Kočner diktafonjának.

Bár Suchoba a beszélgetés ezen pontján jelezte, ez az ügy azért még nem tart ott, hogy a miniszterelnököt is be kelljen vonniuk, az ex-oligarcha szerint neki az sem jelentene problémát. Mint mondja, birtokában vannak olyan anyagok, amelyek biztosítják nyugalmát.

Jelenleg én vagyok az egyetlen, akinek birtokában van a teljes Gorilla-hangfelvétel. Az egyetlen, és ezt tudja mindenki. Ha nyugalmam lesz, akkor sose kerül napvilágra.

Ez a megjegyzés különösen érdekes, ha tudjuk, a Gorilla-hangfelvételt tartalmazó USB-kulcsot Kočner házában találták meg, az asztalon heverve. Még csak el sem volt rejtve...

A lap megkereste Suchobát és a felvételen szintén megemlített Juraj Širokýt is. Mindketten tagadják, hogy futó ismeretségen kívül bármi több fűzné őket Kočnerhez, sőt Suchoba még azt is kijelentette, nem is érti, hogyan keletkezhetett a felvétel. A DenníkN egyébként lehetővé tette számára, hogy belehallgasson a birtokukba jutott anyagba.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.