Kemény munkahét vár a parlamenti képviselőkre

hirek.sk | TASR 2019. február 03., 10:24

Az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztása a legérdekesebb pontja a parlament 40. ülésszaka második hetének programjának.

Fotó: TASR

Mint közismert, eredetileg már a héten el kellett volna dönteni, ki lesz az a 18 jelölt a 40-ből, akik közül majd Andrej Kiska államfő választja ki azt a kilencet, akik átveszik a február közepén lejárt mandátumú alkotmánybírák helyét.

Az eredetileg szerdára tervezett döntés végül elmaradt, mivel Robert Ficót, mint jelöltet, nem véleményezte az alkotmányjogi bizottság. Patthelyzet alakult ki, a szavazó 12 tag nem tudta eldönteni, hogy a Smer elnöke teljesíti-e az előírt követelményeket.

Hogy a Róbert Madej vezette bizottság, melyben Sárközy Irén kinevezésével újból 13 döntésképes tag ül, mikor dönt arról, hogy megfelelőnek tartja-e Robert Ficót a jelöltségre, egyelőre nem tudni.

Ideális esetben szerda délutánig hoznak állásfoglalást a 40. jelöltről,

mivel aznap délután kettőre van betervezve a parlamenti választás.

Az aktuális ülésszak második hetének tárgyalásai kedden kezdődnek. Elsőként gazdasági és közlekedési ügyek lesznek napirenden, egy szintén égető problémával foglalkoznak.

Évek óta gondot jelent ugyanis a mind alacsonyabb számú mozdonyvezető,

amire a megoldást törvénymódosításban látja a szaktárca. A törvényjavaslat szerint a jövőben a mozdonyvezetői engedély megszerzését már nem kötnék szakirányú: közlekedési, elektrotechnikai, technikai vagy gépészeti végzettséghez. Alapkövetelmény már csupán a befejezett szaközépiskolai, vagy gimnáziumi végzettség lenne.

A közlekedési tárca másik javaslata az alacsony energiaigényű házak építőinek támogatásáról szól.

A törvényjavaslat szorgalmazná az ilyen típusú lakóépületek építését, az építők esetenként legtöbb 8000 euró összegű hozzájárulást kapnának az államtól.

Az ülésszakra tervezett 81 tárgyalási pontból még 42-t kell megnyitniuk a képviselőknek, köztük több választásra is sor kerül.

Az alkotmánybíró-jelöltek mellett meg kell választani az RTVS tanácsának tagjait, az állami hírügynökség, a TASR igazgatótanácsának tagjait, valamint a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) igazgatótanácsának tagját is ki kell választania a parlamentnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS