Jövőre adják át a forgalomnak a két Komáromot összekötő új hidat

hirek.sk | TASR 2019. május 28., 16:57

A szlovákiai Révkomáromot a magyarországi Komárommal összekötő Duna-híd építése a tavalyi, mérsékelt késlekedés után teljes gőzzel folytatódik. Ezt Érsek Árpád közlekedési miniszter jelentette ki kedden, miután megtekintette az építkezést a szlovák és a magyar oldalon is.

Fotó: TASR

A miniszter megerősítette, hogy a magyar féllel közösen mindent megtesznek azért, hogy a hidat már jövőre átadhassák a forgalomnak.

A két ország közös projektjének megvalósítását az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból fedezik. Az összköltség mintegy 117 millió eurót tesz ki. Szlovákia több mint 47 millió euró, Magyarország pedig több mint 52 millió euró uniós támogatást kapott.

A szlovákiai Révkomáromot és a magyarországi Komáromot jelenleg egyetlen közúti híd köti össze. Az 1892-ben épült Erzsébet híd mindkét oldalon a városközpontba vezet. Az új hídon a nehezebb tehergépkocsik is közlekedhetnek majd, amelyek így nem fognak többé keresztülhaladni a két Komárom belvárosán. Ezáltal javulhat a lakosok életminősége, a közlekedésbiztonság, illetve felgyorsulhat a forgalom.

Az új híd a vasúti híd mellett, attól mintegy 200 méterre épül fel. A mintegy 90 méter magas, egy pilonnal és tartókábelekkel felfüggesztett híd aszimmetrikus megoldású lesz. A hídpilléreket tartó mesterséges szigetek már elkészültek. A hídon kétsávos országút fog keresztülvezetni. A bekötő utakat mindkét ország saját költségén építi fel. „A szlovák oldalon egy 600 méter hosszú, kétsávos útszakaszt építünk, amely az I/63-as jelzésű úthoz körforgalommal fog csatlakozni. Az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad, a befejezése a hídtest elkészülésétől függ” – állapította meg Érsek.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A szlovák-magyar kormányközi megállapodást a híd építéséről 2012-ben kötötték meg. 2014-ben mindkét oldalon kiadták a szükséges építési engedélyeket. Az építkezés kivitelezője 2017 augusztusában vette át az építési területet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS