2018. december 13., 18:15

Jövő év végéig elkészülhet a két Komáromot összekötő új híd

A magyarországi Dél-Komáromot és a szlovákiai Komáromot a terv szerint legkésőbb jövő év végéig egy új Duna-híd fogja összekötni, melynek az építése tavaly októberben kezdődött meg.

Komárom-Komárom új híd alapkőletétel
Fotó: TASR

Lucia Karelová, a Szlovák Útkezelő Társaság szóvivője elmondta: az építkezés szisztematikusan, logikus, egymásra épülő lépésekben halad előre. A Duna szlovákiai oldalán már megkezdték annak a kétsávos, 630 méter hosszú összekötő útnak a kiépítését, amely az I/63-as utat fogja összekötni a híddal. Az összekötő út és az I/63-as út találkozásánál körforgalmat létesítenek. Jelenleg a földmunkákat végzik, folyamatban van a gyalogosoknak és kerékpárosoknak szánt járda építésének előkészítése is. Az I/63-as útról egy újonnan kiépített elkerülő útra terelik a forgalmat.

A híd és a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése kulcsfontosságú közlekedési befektetésnek számít a régióban, megvalósításából Szlovákia és Magyarország is kiveszi a részét. Észak-Komáromot és Dél-Komáromot jelenleg egyetlen közúti híd köti össze. Az Erzsébet híd mindkét oldalon a városközpontba vezet. Az új hídon a nehezebb tehergépkocsik is közlekedhetnek majd, amelyek így elkerülik majd a két Komáromot. Ezáltal javulhat a lakosok életminősége, a közlekedésbiztonság, illetve felgyorsulhat a forgalom.

A szlovák-magyar kormányközi megállapodást a híd építéséről 2012-ben kötötték meg. 2014-ben mindkét oldalon kiadták a szükséges építési engedélyeket, 2015-ben pedig Szlovákia és Magyarország is uniós támogatást nyert a projekt megvalósítására az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból. A támogatás a teljes költség – 91,2 millió euró – 85 százalékát fedezi. A projekt lezárásának becsült határideje 2019 vége.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.