2018. szeptember 23., 16:31

Fico továbbra is kitart az ingyenes utazás és az ingyenes ebéd mellett

Az, hogy a nyugdíjasok és diákok számára ingyenessé tennék a vonattal utazást, valamint a diákoknak biztosított ingyenes ebéd is indokolt és szükséges - állította Robert Fico a TA3 hírtelevízió A politikában című vitaműsorában.

Richard Sulík Robert Fico
Fotó: TASR

Richard Sulík, a vitaműsor másik vendége szerint az ingyenes ebéd elképzelésének több visszássága is van. Szerinte az iskolai éttermek nem lesznek képesek elkészíteni a megnövekedett ételmennyiséget, annál is inkább, mert már jelenleg is személyzeti gondokkal küzdenek. Az SaS elnöke azt is gondnak látja, hogy pazarolni fogják az ételt, mert a szülők valószínűleg nem jelentik be előre a hiányzó gyerekeket, mivel az ebédet úgyis ingyen kapják. A Smer elnöke erre megismételte, hogy ha úgy dübörög a gazdaság, mint Szlovákiában, ugyanakkor a polgárok fizetése nem éri el a nyugati színvonalat, akkor állami beavatkozással igyekeznek segíteni.

Fico szerint a liberális politikusok korábban azt is kritizálták, amikor a kormány hozzájárult a természeti iskolák vagy a sítanfolyamokon való részvétel költségeihez. „Pedig ezzel nemcsak a diákoknak segítettünk, hanem a kisebb hoteleknek és panzióknak is, amikor látogatókat szereztünk nekik szezonon kívül is” - emlékeztetett Robert Fico. A liberális párt elnöke, Richard Sulík viszont nem értette, miért éppen a síkirándulás költségeit támogatja a kormány, miért nem az úszótanfolyamét, vagy mondjuk egy tengerparti üdülését. Az SaS szerint az lenne az igazi támogatás, ha a családok ingyenes üdülési utalványokkal oda intézhetnének üdülést a gyerekeknek, ahová ők szeretnék. Fico erre csak annyit válaszolt, hogy nem szeretnék támogatni a külföldi utazásokat.

Az ingyenes vonatos utaztatás is a vitatémák közt szerepelt. Fico szerint ez is megalapozott elgondolás. Emelkedett az utazók, valamint a járatok száma, ezáltal csökkent a vasút hiánya is. Sulík viszont kifogásolta, hogy az államnak nem a vasutat kellene kizárólagosan támogatnia. Szavai szerint az ingyenes utazási lehetőséget nem tudják kihasználni azok, akik távolabb laknak a vasútvonalaktól. Ő személy szerint ezt a fajta támogatást megszüntetné, és az előirányzott pénzösszeget másképpen juttatná vissza a polgárokhoz. „Az adókat kellene csökkenteni, mert azt mindenki fizeti” - mondta. Nem utolsó sorban az ingyenes vonatos utaztatás helyett inkább az iskolaügyre vagy az egészségügyre kellene több pénzt fordítani.

Robert Fico szerint a pártja nem támogatja az egyenadót, mivel szerintük az igazságtalan. Ők annak a hívei, hogy az alacsonyabb keresetűek alacsonyabb, míg a magasabb keresetűek magasabb adót fizessenek. Sulík szerint viszont 19 százalékos adót kellene bevezetni. Nagyobb bevétel esetén magasabb adót vezetne el a polgár, alacsony bevétel esetén pedig szinte semmit sem kellene befizetni az államkasszába - így több maradna a szegényebbek pénztárcájában.

A Smer elnökének azon megjegyzésére, miszerint egyre erősebb a konkurenciaharc a liberális pártok közt, Richard Sulík annyit jegyzett meg, hogy az ők politikai ellenfelei nem a többi liberális párt. „Önök a mi ellenfeleink, mi Önöket szeretnénk lecserélni” - mondta Sulík.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.