Fico szerint az elnökjelölteknek ki kellene adniuk az adótitkaikat

hirek.sk | TASR 2018. június 15., 15:33

A legerősebb parlamenti párt, a Smer-SD úgy módosítaná a vonatkozó jogszabályt, hogy az államfőjelölteknek az elnöki kampány alatt le kellene mondaniuk az adótitokhoz való jogukról. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján közölte Robert Fico pártelnök, hozzátéve: az intézkedést a jelenlegi államfő, Andrej Kiska adóügyei indokolják.

Fotó: TASR

A szavazati jog gyakorlásának feltételeiről szóló törvénymódosítási javaslatot a Smer-SD szeptemberben terjeszti a parlament elé. Az új rendelkezés szerint az államfőjelöltnek le kellene adnia a parlament elnökének egy saját kezűleg aláírt írásbeli nyilatkozatot arról, hogy a kampány idejére lemond az adótitokhoz való jogáról. Ha ezt elutasítaná, nem indulhatna az elnökválasztáson. A választás napjától ismét élhetne ezzel a joggal.

Fico ismét elmondta, hogy szerinte Kiska eljárása amorális volt, amely diszkvalifikálja őt. „Meg akarjuk akadályozni, hogy a jövőben ilyesmi megismétlődhessen. Lehetetlen, hogy az állam élén egy adócsaló álljon. Olyan információkat teszünk közzé, melyek alátámasztják, hogy Kiska a kampányköltségek ötödét állami pénzekből akarta fedezni az áfa-visszatérítésen keresztül” – tette hozzá.

A Kiska-ügy ráadásul elmondása szerint az újságírói kettős mérce mintapéldája.

Kérdem én, mit tennének velem, ha jogosulatlan áfa-visszatérítést igényeltem volna, vagy 12 javított adóbevallást készítettem volna el? Valószínűleg már nem élnék – fogalmazott a pártelnök.

Fico hozzátette: a javaslatról már beszélt Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével, akinek elnökjelöltként nem jelentene gondot a módosítás. A másik koalíciós párt, az SNS egyelőre nem mutatta be az elnökjelöltjét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS