Fico rászállt a civil szervezetekre

hirek.sk 2018. június 22., 15:46

A Ján Kuciak és barátnője, Martina Kušnírová halálát követő kormányellenes tüntetések mögött Robert Fico Soros György pénzét látja. Ezt az elméletét azóta sem adta fel, hogy már nem ő a kormányfő.

Fico a hírek szerint ősszel olyan törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, mely szerint a harmadik szektor összes szervezetének kötelessége lesz közzétenni a támogatói forrásait. Erről legutóbb a tablet.tv-nek beszélt az exkormányfő, nyilatkozatával még a párttársainak egy részét is meglepte.

„Ez a párt vezetésének ügye, amiről az elnökségi ülésen is szó volt, de a részletekbe nem szeretnék belebocsátkozni” - mondta a Smer parlamenti frakciójának alelnöke, Miroslav Číž.

Ami érdekesség, hogy még Robert Kaliňák, a Smer képviselője és alelnöke sem tudott hivatalosan a törvénytervezetről. „A témáról már többször beszélgettünk, de a nyár folyamán konkretizáljuk a lépéseket” - mondta ez exminiszter.

Több civilszervezet már a napokban közzéteszi éves pénzügyi jelentését, melyben támogatóikat is feltüntetik.

„Természetesen támogatjuk az átláthatóságot mind a civil, mind pedig az állami szektorban. Egy ilyen törvény elfogadását teljesen feleslegesnek tartjuk, mely csupán arra hivatott, hogy elvonja a figyelmet az államigazgatásban zajló korrupciós ügyekről” - mondta a Nyitott Társadalomért Alapítvány (Nadácia otvorenej spoločnosti) kommunikációs menedzsere, Natália Tomeková. Hozzátette azt is, hogy a 200 ezer euró feletti bevétellel rendelkező alapítványok a mai jogszabály szerint egyébként is kötelesek könyvvizsgáló által ellenőrzött pénzügyi kimutatást benyújtani.

A nagyobb átláthatóságot üdvözölte az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány (Nadácia zastavme korupciu) igazgatója, Pavel Sybila is, azonban úgy látja, hogy „a folyamatos ellenségkeresés semmi jóhoz sem vezet”.

Ugyanakkor finoman szólva is feltűnő, hogy a Smerhez közelálló ASA Intézet, mely ezen a héten mutatta be Ľuboš Blaha, a Smer képviselőjének könyvét, pénzügyi jelentése nem elérhető. Legalábbis a dokumentumot nem tudta megszerezni az aktuality.sk szerkesztősége.

Fico párttársai ugyan nem tudnak konkrétumokat a készülő törvényről, de a koalícóban mások igen. Nevezetesen az SNS, amelynek egyik munkacsoportja dolgozik a törvényjavaslaton.

Több megszólított politikus is cáfolta azt, hogy a készülő törvénytervezet Fico személyes bosszúja lenne a menesztése miatt. „Ez csak akkor lenne bosszú, ha valaki különböző szankciókat vezetne be” - véli Bugár Béla. Hozzátette, szerinte ez a helyzet egyáltalán nem hasonlít a magyarországira, ahol a kormány nyílt harcban áll a Soros György által pénzelt szervezetekkel.

A harmadik szektor támogatásával kapcsolatban egyébként az ĽSNS nyújtott be májusban törvényjavaslatot, melynek értelmében minden olyan szervezet, mely külföldről kap támogatást, külföldi ügynökként kell megbélyegezni. A javaslatot végül csak a Kotleba-párt és néhány képviselő a Sme rodina pártból támogatta.

Forrás: aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS