Fico: Biztonsági kockázatot vált ki a média és az ellenzék gyűlölködése

hirek.sk | TASR 2019. május 19., 13:54

Akkora gyűlöletet terjeszt Szlovákiában a média és az ellenzék, hogy annak előbb-utóbb tükröződnie kell valahol. Ez elsősorban a biztonsági kockázatokban jelenik meg - mondta el Robert Fico a TA3 hírtelevízió A politikában című műsorában. Ezzel magyarázta azt, miért van neki továbbra is szüksége kiemelt védelemre.

Fotó: TASR

Fico szerint, mint a leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfő, megosztja a társadalmat. „Hagyják már ezt a témát. Vagy vannak olyan okok, amelyek miatt szükséges a védelem, vagy közlik velem, hogy ezek az okok megszűntek, és nem lesz szükségem kiemelt védelemre” - tette hozzá.

A média sok esetben azt ír, amit akar, de ritkán adnak lehetőséget a támadott politikusnak, hogy megvédhesse magát. Ezért támogatja a volt kormányfő a sajtótörvény módosítását, amely újból bevezetné az úgynevezett válaszadási jogot. Fico szerint ez teljesen hétköznapi jogszabály több európai államban. Ő azonban azt is fontosnak tartaná, ha az interneten megjelenő kommentek egy részét is megreguláznák.

Sajnálom, hogy mindenféle komplexussal küzdő idióta él köztünk, aki az életben semmit sem ért el, 30-35 évesen anyukánál lakik a gyerekszobában, és értelmetlenségeket ír, gyűlöletet kelt

- jelentette ki Fico. Szavai szerint mindenki azt ír, amit akar, de bizonyos fokú felelősséget is kell vállalnia a leírtak után. A képviselő szerint ezért azonosítani kell a hozzászólókat, hogy pontosan lehessen tudni, ki mit mond és ír, ellenkező esetben a különböző megnyilvánulásokat megengedő internetes oldal, vagy az adott média viseli majd a következményeket. „Ezért van már egy terv egy speciális szabályozási tanács létrehozására, amely ennek a törvénynek a megfelelő végrehajtásának az ellenőrzését biztosítaná. De szkeptikus vagyok, mivel túl közel vannak már a parlamenti választások” - mondta el a volt kormányfő.

A parlamenti választások a jövő év februárjában lesznek Fico szerint, ezért nem hiszi, hogy addig elfogadná a parlament a nagyon összetett törvényi módosítást. „Legalább a válaszadási jogot és az írásokhoz kapcsolódó gyűlölködő hozzászólásokat szabályozó módosítás egyik részét kellene elfogadtatni” - tette hozzá, mivel a válaszadási jog újbóli bevezetése kiegyensúlyozottabbá tenné az újságírást. Azt azonban elutasította, hogy ezzel a demokratikus folyamatokba szeretnének beavatkozni. „A demokráciában rendnek kell lennie, nem uralkodhat káosz” - jelentette ki.

Jövőkép választások után

A Smer-SD az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. „Mondják meg, hol vannak már 20 év után az SDKÚ-DS, a HZDS, vagy más pártok, amelyek néhány évig virágoztak, majd szinte, vagy teljesen eltűntek. Mi már 20 éve létezünk, négyszer nyertük meg a parlamenti választásokat, és a következő választásokat is meg akarjuk nyerni” - mondta Fico. Ugyanakkor azt nem érti, hogy miért zavar olyan sokakat az ő pártja. Ez a párt átlagon felüli, hosszú távra berendezkedett, mely jelenleg ugyan viharos időszakát éli, ezért néha kicsit „kileng”. „Egyszer fent, egyszer lent” - mondta Fico. Szavai szerint Szlovákiában jelenleg úgy teremnek a pártok, mint gomba eső után, de rámutatott, hogy azok vezetőinek nincs elég komoly politikai tapasztalata, és a pártok is nagyon sokszínűek.

A stabilitás mintaképe

Robert Fico stabilnak ítéli meg a Smer-SD-t. Robert Kaliňák, a párt alelnöke nem távozott a politikából, a párton belüli munkájának szenteli idejét. A jelenlegi kormányfővel, leendő pártalelnökkel, Peter Pellegrinivel is jó a kapcsolata. „Azonosak a céljaink, ezért nem féltem a pártot” - jelentette ki Fico. Úgy látja, nagyon jó a viszony a koalíción belül is, ahol nem a parlamenti választásokról veszekednek, hanem arról tanácskoznak, milyen szociális juttatásokban részesíthetik még az állampolgárokat, hogyan tudják szétosztani a jól működő gazdaság eredményeit.

0 HOZZÁSZÓLÁS