Fico bevezetné a minimálbér-emelés automatikus mechanizmusát

hirek.sk | TASR 2019. július 31., 15:19

Robert Fico, a Smer-SD elnöke tárgyalni akar a koalíciós partnereivel a minimálbér-emelés automatikus mechanizmusának bevezetéséről. Fico szerint a minimálbér összege nem lehet alacsonyabb, mint az átlagbér 60%-a. Ennek érdekében a Smer-SD már előkészítette a szükséges törvénymódosítást. A pártelnök erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt.

Fotó: TASR

Fico kifejtette: a minimálbér egy automatikus képlet szerint növekedne úgy, hogy mindig elérje az átlagbér összegének legalább 60%-át. A másik oldalon a Smer-SD meghagyná a szociális párbeszéd lehetőségét is, melynek keretében a szociális partnerek magasabb összegben is kiegyezhetnének.

Fico úgy véli, az lenne az ideális, ha a minimálbér-emelés már 2020-ban is automatikus lenne, és elérné a 603 eurót, vagyis a nemzetgazdaságban fizetett átlagbér 60%-át. A másik lehetőség – a pártelnök szerint ez a reálisabb -, hogy csak 2021 januárjától indulna be az új mechanizmus. Jövőre tehát még kormányrendelet formájában állapítanák meg a minimálbér összegét.

„Meggyőződésünk, hogy minden feltétel teljesült ahhoz, hogy 2020-ban a minimálbér elérje a 600 eurós szintet. Az ország jól teljesít, de továbbra is érvényes, hogy nem éri meg minimálbérért dolgozni. Különbséget kell tenni azok között, akik dolgoznak és azok között, akik nem” – hangsúlyozta Fico. A pártelnök egyben elutasította, hogy a minimálbér emelése negatív hatással lenne a foglalkoztatottságra. Ezzel összefüggésben rámutatott: a szlovákiai minimálbér összege, bár gyors ütemben növekszik, még mindig a hetedik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A munkaügyi minisztérium javaslata értelmében jövőre 520 euróról 580 euróra emelkedhet a minimálbér összege. Fico a 60 eurós emelést arányosnak tartja. A minisztérium szerinte folyamatosan két tűz között van, az egyik oldalon a munkáltatók, a másik oldalon az alkalmazottak követeléseinek kell megfelelnie, ezért lenne szükség az automatikus mechanizmus bevezetésére.

0 HOZZÁSZÓLÁS