Fico: 64 évben szabja meg a férfiak maximális nyugdíjkorhatárát a Smer javaslata

hirek.sk | TASR 2018. május 25., 09:05

A Smer-SD ma előterjeszti a maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvény-javaslatot. A korhatár a férfiak esetében 64 év lesz. A párt ezzel a koalíciós SNS és néhány ellenzéki képviselő kérésére reagál. A nők esetében a javaslat nem határozza meg konkrétan a nyugdíjkorhatár felső határát, csupán azt jelenti ki, hogy az alacsonyabb lesz, mint a férfiak esetében. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

Fico rámutatott: Szlovákiában évente automatikusan nő a nyugdíjkorhatár, és ha ez a rendszer működne tovább, a lakosok a jövőben csak nagyon magas életkorban vonulhatnának nyugdíjba. Ezért olyan fontos szerinte, hogy elfogadják a szóban forgó alkotmánytörvényt, amihez ugyanakkor szükség van az ellenzéki voksokra is.

Hangsúlyozta: a kormányoldal és az ellenzék megegyezése érdekében szállították le a maximális nyugdíjkorhatárt 65-ről 64 évre a férfiak esetében. Hozzátette: a nyugdíjkorhatár felső határát megállapító alkotmánytörvényről más elképzelése volt az SNS elnökének, Andrej Dankónak, és azoknak az ellenzéki képviselőknek is, akikkel a Smer-SD tárgyalt. Fico szerint azonban úgy tűnik, van rá esély, hogy a parlament elfogadja a jogszabályt.

A pártelnök reagált Ivan Švejna (Most-Híd), a munkaügyi minisztérium államtitkárának negatív állásfoglalására is, rámutatva, hogy a Most-Híd kezdettől fogva kifogásolta ezt a projektet. Fico tudomásul veszi Švejna véleményét, de hangsúlyozta, hogy azt szeretné, ő is vegye tudomásul a Smer-SD álláspontját, amely „talán inkább az emberi, mint a pénzügyi és a gazdasági szempontokat tartja szem előtt”.

A nők maximális nyugdíjkorhatáráról csak egy általános megfogalmazást tartalmaz a javaslat, mely szerint az alacsonyabb lesz a férfiakénál, azt azonban még nem döntötték el, hogy pontosan milyen kritérium alapján. „Ha első, második és harmadik olvasatban is zöld utat kap a törvény, készek vagyunk tárgyalni mindenkivel, főleg a koalíciós partnerekkel, és olyan javaslatot előkészíteni, amely esélyes lesz arra, hogy a parlament elfogadja” – tette hozzá Fico.

A javaslatban szerepel egy általános kitétel, mely szerint a nők esetében a felnevelt gyerekektől fog függeni a nyugdíjkorhatár, ehhez azonban valószínűleg el kellene fogadni egy különálló jogszabályt, amely meghatározná, pontosan mit értünk „felnevelt gyerek” alatt. Ez a jogszabály Ján Podmanický (Smer-SD), a szociális bizottság tagja szerint minden speciális esetet tartalmazna, például az olyan nőkét is, akik fogyatékkal élő gyereket nevelnek.

Míg a 65 évben meghatározott maximális nyugdíjkorhatár esetében a költségek 2070-ig, illetve 2075-ig megközelítőleg 80 milliárd eurót tettek volna ki, 64 év esetében ez az összeg valószínűleg magasabb lesz – mondta Fico. A Smer-SD elnökének nincs kifogása az ellen, hogy a szóban forgó alkotmánytörvényben, esetleg más törvényekben lefektessék a jogot ahhoz, hogy a lakosok öt évvel előre tudhassák, milyen nyugdíjra számíthatnak.

FRISSÍTVE
A Híd nem támogatja

A Most-Híd képviselői nem támogatják a Smer-SD maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvény-javaslatát. Ezt a pénteki sajtótájékoztatón közölte Ivan Švejna, a párt alelnöke. Ugyanakkor elmondta, hogy a Most-Híd képviselői „megértik a koalíciós partnerek érveit, miszerint az emberekért meg kell tenni a maximumot”. Jelenleg azonban nem lehet megmondani, hogy milyen lesz később az ország demográfiai és gazdasági helyzete.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS