Érsek még lát tartalékokat

hirek.sk | TASR 2018. április 18., 08:57

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter szerint a pozsonyi körgyűrű építésének munkálatai az utóbbi hónapokban némileg előrehaladtak. Hozzátette ugyanakkor: „van még mit behozni, látok még tartalékokat”. A tárcavezető kedden tartott ellenőrző napot az építkezés helyszínén.

Fotó: TASR

A projekt átadásának határideje ismét kitolódik, a miniszter nem tudta megmondani, pontosan mennyivel. Az eredeti terv szerint 2020 végéig kellett volna elkészülnie a körgyűrűnek, Érsek most 2021-ről beszélt.

A pozsonyi körgyűrű egy része a D4-es autópályához, egy másik része pedig az R7-es gyorsforgalmi úthoz tartozna. Az R7-es valószínűleg korábban, már 2020-ban elkészülhet.

Az útépítés a köz- és magánszféra közötti partnerség keretében kivitelezendő projekt (PPP projekt) formájában valósul meg. Az építkezés kivitelezője egy cégcsoport a spanyol Cintra társasággal az élen.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Michal Lešňovský, a konzorcium képviselője elmondta: jelenleg mintegy 350-en dolgoznak az összes szakaszon, de ez a szám napról napra nő. Optimális esetben a projekten 2500-an vagy annál többen fognak dolgozni.

Hozzátette: egyelőre csak munkanapokon folyik az építkezés, de egyre gyakoribbak lesznek a hétvégi műszakok is.

Érsek szerint az építkezés ütemét lassítja az utólagos engedélyek hiánya, melyeket a konzorcium utólagos változtatásai miatt kell beszerezni, illetve az építkezés elleni panaszok is. Erről csütörtökre (4.19.) ígért bővebb tájékoztatást.

A PPP projekt azt jelenti, hogy miután a konzorcium befejezte az építkezést, még 30 évig vállalja a karbantartást is, amiért az állam évi 52,8 millió euró használati díjat fog fizetni. 30 év után a kifizetett összeg az inflációt is beleszámítva 1,76 milliárd eurót fog kitenni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS