Danko újra megnyitja a képviselői etikai kódex témáját

hirek.sk | TASR 2018. május 27., 11:34

A szlovák parlament képviselői számára a közeljövőben etikai kódex készül. Erre többször utalt a parlament elnöke, Andrej Danko a májusi ülések során. Hogy konkrétan mikor, és miről is szól pontosan, azt még nem lehet tudni.

Az etikai kódexről már 2016 végén is többször esett szó, amikor a parlamenti pártoknak kellett javaslatot tenniük annak tartalmára. „Minden ország parlamentjében alapvető a megfelelő öltözék viselése. Fontos, hogy olyan szabályok határozzák meg ennek alapjait, amelyek nem lehetnek kirekesztők. Többek közt ez is része lenne az etikai kódexnek több más szabály mellet” - mondta még 2016-ban a parlament elnöke.

Az SaS akkor olyan javaslattal állt elő, mely a pénzügyi érdekek és az összeférhetetlenség területeit szabályozná. A Sme rodina szerint az etikai kódexnek önkéntes alapon kell létrejönnie, továbbá etikai bizottság kialakítását is javasolták.

Az etikai kódexről nem először beszélnek a parlamentben. Az előző választási időszakban a tárgyalási rendre vonatkozó törvény módosításának része lett volna, de végül mégsem tárgyaltak róla.

A korábbi javaslat szerint a képviselőknek előírná a tisztességes viselkedést, az erkölcsösség tiszteletét, képviselői ajándékok visszautasítását, de annak értelmében tartózkodniuk kellene más képviselők személyi méltóságát sértő megnyilvánulásoktól, továbbá foglalkozna a lobbitevékenységgel is.

0 HOZZÁSZÓLÁS