Danko: A politikai pártokról szóló törvény valamiért van, nem valaki ellen

hirek.sk | TASR 2018. május 28., 15:55

A politikai pártokról szóló törvényjavaslat valamiért van, nem pedig valaki ellen. Ezt a hétfői sajtótájékoztatón közölte Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke, aki a törvényjavaslat egyik kidolgozója is egyben. Elismerte, hogy az új szabályok egyes pártvezetőknek nem fognak tetszeni.

Fotó: TASR

Danko szerint a módosítás célja, hogy a pártoknak, melyek a parlamentbe akarnak jutni, az alapvető működési elvei demokratikusan legyenek beállítva. „Hogy nyitott legyen az új tagok felvételére, hogy a költségvetése világos és átlátható legyen, és ha egyszer megszűnik, akkor a vezető képviselők egy bizonyos ideig ne csatlakozhassanak más párthoz” – magyarázta Danko.

A parlament elnöke egyúttal elmondta, hogy a politikai pártoknak be kellene mutatniuk a működésük alapvető dokumentumait.

Ha a párt finanszírozása átláthatatlan, ha a pártelnök azt csinál, amit akar, és egy ilyen párt egyszer megnyeri a választásokat vagy kormányt alakít, az effajta romlást az államra is átterjeszti – figyelmeztetett Danko.

Danko szerint hab a tortán, hogy a polgárok beleláthatnak a párt gazdálkodásába.

„Egy olyan szabály lép érvénybe, mely szerint az adományokon kívül a kölcsönöket és a hiteleiket is nyilvánosságra kell hozniuk” – jelezte.

Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetője szerint „a törvény arról szól, hogy ha egy párt jelölteti magát a parlamentbe, és pénzt kap az államtól, akkor nyilvánvaló legyen, hogy hogyan gazdálkodik ezzel. Hogy ne egy-két ember döntsön több millió euróról” – hangsúlyozta azt is hozzátéve, hogy a javaslatot minden demokratikus beállítottságú képviselőnek támogatnia kellene.

Az SNS törvényjavaslata egy minimális taglétszámot is megszabna, ha a párt részt akar venni a parlamenti, illetve az európai parlamenti választásokon. Ez a szabály nem érintené a pártalapítás feltételeit.

Ezzel kapcsolatban nem szabnának meg minimális taglétszámot. A törvényjavaslatot az SNS és a Smer-SD képviselői terjesztik elő a júniusi parlamenti ülésen.

A Most-Híd képviselői egyelőre nem írták alá a javaslatot. A párt szerint a javaslatba a saját elképzeléseikből is kerültek elemek. „Nem zárjuk ki, hogy további javaslatokat is fogunk tenni az ülés során” – közölte a TASR-rel Debnár Klára, a párt szóvivője.

FRISSÍTVE
Az SaS és a Sme rodina nem támogatja a politikai pártokról szóló javaslatot

Az SaS és a Sme rodina nem támogatja a politikai pártokról szóló törvényjavaslatot, amellyel az SNS és a Smer-SD korlátozná a parlamenti és az európai parlamenti választásokon induló párttagok létszámát. A két ellenzéki párt kétségbeesett és kínos kísérletnek nevezte a javaslatot, amellyel az SNS és a Smer-SD meg akar szabadulni a konkurenciától.

Nem tartom ezt demokratikus megoldásnak

„A polgárok megfelelő támogatása a feltétele annak, hogy egy párt a parlamentbe kerüljön, nem pedig a párttagok létszáma. Ez csupán a javaslat előterjesztőinek a kétségbeesett harca a keletkezett konkurencia ellen” – közölte Jana Kiššová, az SaS alelnöke azzal, hogy a javaslatot a párt nem fogja támogatni.

A Sme rodina szintén elutasítja a javaslatot

„Kínos, amit Andrej Danko csinál. Ez kifejezetten az ellenzék és a konkurencia ellen irányul. Semmi esetre sem fogjuk támogatni” – jelentette ki Boris Kollár, a Sme rodina elnöke. „Mi minden feltételt teljesítünk. 60 járási szervezetünk van, továbbá van felügyeleti bizottságunk, elnökségünk és 1300 párttagunk is. Minket ez egyáltalán nem érint” – tette hozzá Kollár.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS