2018. július 30., 17:57

Az üdülési utalványok 2019 januárjától léphetnének érvénybe

Jövő év januártól lépnének érvénybe azok az üdülési utalványok, amelyek az ország turizmusát hivatottak fellendíteni. Ezt a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be Andrej Danko, az SNS elnöke Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetőjének és Peter Ďurček, a Közlekedésügyi Minisztérium államtitkárának a jelenlétében. A törvényjavaslatot szerinte a parlament szeptemberi ülésén fogják megvitatni.

Andrej Danko
Fotó: TASR

Ďurček szerint az üdülési utalványok hasonlóképpen fognak működni, mint az évek óta működő étkezési utalványok. Ezeket 500 euró értékben állítanák ki, amelyből 275 eurót a munkáltató állna. „A fennmaradó 225 eurót az alkalmazott fizetné ki” – közölte Ďurček. Az összegből Ďurček szerint nem kellene adót és más járulékot fizetni. Danko hozzátette: „az üdülési utalványokat csak Szlovákiában lehetne felhasználni”.

Ďurček továbbá elmondta, hogy az üdülési utalványok létrehozásának „több oka is volt, de főleg kettőt kell kiemelni. A statisztika azt mutatja, hogy a 2011-es év óta Szlovákia lakosainak több mint fele nem engedhet meg magának olyan kirándulást, amely 4 éjszakánál tovább tartana. A megkérdezettek körülbelül a 60 százaléka azt mondta, hogy ennek anyagi okai vannak. Megpróbálunk segíteni ezeknek az embereknek, hogy legyen lehetőségük kirándulni” – magyarázta Ďurček.

„Az üdülési utalványok bevezetésének második oka a turizmus támogatása. Bízom benne, hogy az SNS képviselőivel több ilyen eszközt is meg tudunk valósítani. Biztosan szó lesz az adókulcsról, például a vendéglátással és a gyógyfürdők szolgáltatásaival kapcsolatban. Aktívan részt akarunk venni az idegenforgalom területén a szezonális munka körülményeinek a megváltoztatásában is” – jelezte Ďurček.

„Az üdülési utalványok mellett a következő intézkedésünk egy olyan intézménynek vagy hivatalnak a létrehozása, amely biztosítja az ország idegenforgalmát, illetve ennek finanszírozását. Az idegenforgalomnak egy intézményben kell összpontosulnia, amely világos szabályok szerint működik, megvan a maga finanszírozása, és amely egyúttal meghatározza, hogy milyen irányba fejlődjön az ország idegenforgalma” – tette hozzá Bernaťák.

Megosztás
Címkék