Az Iskolaügyi Minisztérium szerint a politikai viták nem oldják meg a források kérdését

hirek.sk | TASR 2019. március 20., 16:49

Az Iskolaügyi Minisztérium minden feladatát megfelelően látja el, mind az operatív programok, mind a felhívások kiírása területén. Mindezt az Iskolaügyi Minisztérium kommunikációs és protokoll osztálya mondta el, Veronika Remišová parlamenti képviselő kijelentésére reagálva, aki szerint Szlovákia az EU-s források nem megfelelő kihasználása miatt évente több millió eurótól esik el, amelyet a kutatás és a tudományok fejlesztésébe lehetne fektetni.

Fotó: TASR

„Martina Lubyová iskolaügyi miniszternek rövid időn belül sikerült megállapítania egy új felhasználási keretet, amelyet már az Európai Bizottság és az ellenőrző szerv is elfogadott. Az Európai Bizottság emellett visszavonta a figyelmeztető levelet, amelyet kiadott" – mondták a tárca munkatársai. A Kutatási és Fejlesztési Operatív Program (OP VaI) keretén belül eddig 66 felhívást tettek, összesen 1,7 milliárd euró értékben. „Június végéig a minisztérium további öt felhívás és egy nemzeti program kiírását tervezi, amelyek száz százalékosan megfelelnek az operatív program keretösszegének (2,2 milliárd euró)" – tették hozzá.

A minisztérium szerint Lubyová vezetésével sikerült a kötelezettségvállalás megszüntetését 70 millióról 27 millióra csökkenteni. „Tavaly a különböző intézkedéseknek köszönhetően 20 millió euróval csökkentettük ezt az összeget" – jelentették ki.

A minisztérium álláspontja szerint több intézkedést tettek, amelyek hatékonyabbá tették az EU-s források kihasználását. „Lubyová minisztersége alatt kétszeresére, 9,56%-ra nőtt az uniós források kihasználása" – jelentette ki a minisztérium, amely szerint a tudomány és technika kihívásai nem csak egy tárcát érintenek. Hozzáteszik: miután megszüntették a kutatási-fejlesztési kormánybiztosi hivatalt, Lubyová kezdeményezte a tudományos audit létrehozását, amelynek ellenőrzéseit a minisztérium és a Világbank végzi.

Szlovákia értékes tudományos támogatásoktól esik el
Azokat a cégeket kellene támogatnunk, akik képesek innovatívan gondolkodni, és akik a saját pénzüket fektetik a tudományba és kutatásba.

A minisztérium szerint az uniós források kihasználtságának egyáltalán nem használnak a folyamatos támadások és a politikai viták, mert ezek eltántorítják mind a projektek alkotóit, mind az értékelésben résztvevőket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS