2019. március 20., 15:04

Szlovákia értékes tudományos támogatásoktól esik el

Szlovákia értékes millióktól esik el, amelyet a kutatók és az egyetemek is felhasználhattak volna. Mindezt Veronika Remišová parlamenti képviselő mondta el a szerdai sajtótájékoztatóján. Remišová szerint Szlovákia 81 millió eurótól esik el az EU-s források nem megfelelő felhasználása miatt.

pénz
Fotó: pixabay.com

„Tavaly így 27 millió veszett kárba, így ezzel együtt ez már 108 millió euró" – jelentette ki a képviselő, aki szerint Szlovákia idén újabb 100 milliótól eshet el, amelyet a tudomány és kutatás fejlesztésébe fektethettek volna.

Remišová elmondása szerint a helyzet a Tudomány és Kutatás Operatív Programban a legrosszabb.

„2014 óta a teljes rendelkezésünkre álló összegnek mindössze a 9,7%-át tudtuk kihasználni. Minden operatív programban nagy probléma a források felhasználása, de a tudományban és a kutatásban még ennél is katasztrofálisabb a helyzet" – mondta, hozzátéve, hogy ennél már csak a Halgazdálkodási Operatív Program áll rosszabbul. Remišová szerint nagy az esély, hogy az ország ismét nagy pénzektől esik el. „Az utóbbi két évért visszamenőleg viszont nagy összegeket fognak felhasználni, gyakran teljesen értelmetlen projektekre" – mondta. A képviselő szerint egy megfelelő tudományos, illetve kutatási projekt elkészítéséhez egy évnél is több szükséges, nem elég rá néhány hét vagy hónap.

Remišová azt is jelezte, hogy meg fogja kérdezni Peter Pellegrini kormányfőtől, milyen konkrét lépéseket tervez az ügyben, emellett a csütörtöki parlamenti iskolaügyi bizottság ülésén is fel szeretné tenni ezt a kérdést.

A képviselő több megoldást is javasol.

„Csak azoknak kellene juttatni a közpénzekből, akik már elértek valamit. Azokat a cégeket kellene támogatnunk, akik képesek innovatívan gondolkodni, és akik a saját pénzüket fektetik a tudományba és kutatásba. Azt javasoljuk, hogy az állam legfeljebb a saját befektetéseik összegének kétszeresét juttassa nekik" – magyarázta.

Remišová szerint a másik probléma, hogy néha kérdéses, jó helyre megy-e a befektetett összeg.

Hozzáteszi: Martina Lubyová iskolaügyi miniszter sokszor az Iskolaügyi Minisztérium hatásköre alá tartozó cégeket támogatja, mint például a Tudományos és Műszaki Információs Központot. „Azt javasoljuk, hogy minden, ötmillió euró feletti értékű nemzeti projektet az "Értéket a pénzért" keretén belül bíráljanak el" – mondta. A harmadik probléma a képviselő szerint, hogy Lubyová először adja a pénzt, és csak utána kezd el gondolkodni azon, hogy mibe kellene befektetni. Remišováék ezért azt szeretnék, ha az állam egy tudományos politikai stratégiát dolgozna ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.