2018. november 17., 16:54

Az 1989-es eseményekre emlékeztek Dévénynél

A kommunista rezsim bukására emlékeztek ma a dévényi Szabadság Kapuja emlékműnél. Andrej Kiska köztársasági elnök mellett a megemlékezésen Peter Pellegrini kormányfő, valamint több politikus és nagykövet is részt vett.

November 17. - megemlékezés Dévény
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: TASR

Az államfő Szlovákia modern kori történelmének legfontosabb napjaként említette november 17-ét. Szerinte ezen a napon a fiatalokat, a szabadságot és a demokráciát ünnepeljük. Szavai szerint azonban ma is érdemes azon elgondolkodni, hogy olyan demokráciánk van-e, mint amilyet szerettünk volna.

„Nem engedhetjük meg, hogy a demokrácia fogalmát rosszul értelmezzék” - jelentette ki Kiska. Kifejtette, hogy szerinte nem helyes, ha valaki megnyerve a választásokat azt hiszi, hogy minden az övé, és neki mindent szabad - mindannyiunknak fel kell emelnünk a szavunkat ilyen esetekben.

Fotó:  TASR

Peter Pellegrini kiemelte, hogy az 1989-es események nem csupán november 17-én történtek. A berlini fal leomlása, a pozsonyi diáktüntetések mind fontos előzményei voltak ennek az eseménynek. „November 17-e a kapuk megnyílásának napja volt. Ezek a kapuk egyben új kezdetet is jelentettek” - mondta a kormányfő. „Szeretném, ha ma, 29 évvel a novemberi események után Szlovákiában a béke uralkodna, ha az ország a civilizált világ felé igyekezne, ha a társadalomban kevesebb agresszió és negatív energia lenne érzékelhető” - tette hozzá Pellegrini. Szavai szerint a politikában érezhető kölcsönös meg nem értés nem vezet sehová.

November 17. - megemlékezés Dévény
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.