Andrej Kiska Kassán fogadja a B9 államfőit

hirek.sk | TASR 2019. február 28., 10:38

Andrej Kiska államfő csütörtökön fogadja a bukaresti kilencek (B9) elnökeit Kassán. Az államfők megemlékeznek a NATO alapításának 70., Szlovákia és más B9-tagállamok NATO-taggá válásának 15., valamint Csehország, Magyarország és Lengyelország belépésének 20. évfordulójáról. Szó lesz továbbá a dezinformációk terjedéséről, a kiberfenyegetésekről és a propagandáról is.

Fotó: TASR

A B9-tagállamok (Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) államfői Európa és a környező államok aktuális biztonsági helyzetéről is tárgyalni fognak. Elfogadta a meghívást Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is, aki 14.30-tól részt vesz egy nyilvános konzultáción Kassán, a Kaszárnya-Kultúrparkban.

Az elnöki csúcson jelen lesz két specialista, Edward Lucas, a hibrid fenyegetések témakörének szakértője és a The Economist hetilap volt szerkesztője, valamint Miriam Lexmann, a Nemzetközi Republikánus Intézet brüsszeli irodavezetője is. A program részeként lelepleznek egy emlékművet az elnöki csúcstalálkozó és a fontos évfordulók alkalmából.

Stoltenberggel Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter fog beszélgetni a „NATO Engages - The 2019 Košice Dialogue” című rendezvény keretében. Ez egy nyilvános konzultáció lesz a Szlovákiát és az euro-atlanti övezetet érintő aktuális biztonsági kihívásokról a változó nemzetközi környezetben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS