Andrej Kiska államfőt kihallgatta a NAKA

hirek.sk | TASR 2019. március 20., 11:26

Andrej Kiska államfőt szerda délelőtt kihallgatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei Pozsonyban (Bratislava), a zsarolási üggyel összefüggésben. Ebben az ügyben február végén indított büntetőeljárást a rendőrség.

Fotó: TASR

„Standard kihallgatásra került sor, az államfő leírta a találkozókat a releváns személyekkel, illetve további bizonyítékokat is benyújtottunk, amelyek alátámasztják az elnök vallomását. Most a nyomozóktól és a felügyelő ügyésztől függ, hogy milyen további intézkedéseket fognak tenni” – mondta az elnök kihallgatása után Daniel Lipšic, Kiska jogi képviselője. Hozzátette: feltételezése szerint további kihallgatásokra is sor kerül majd, legyen szó akár a gyanúsítottról, akár a tanúkról.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Andrej Kiska február 22-én kijelentette, hogy Fico zsarolta őt az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben. Az államfő úgy véli, hogy a KTAG cég ügyvezető igazgatója ellen indított büntetőeljárás a Smer-SD elnökének bosszúja azért, mert az elnök nem nevezi ki őt az Alkotmánybíróság élére. Fico elutasította a vádakat.

A Smer-SD elnöke kijelentette: kész késlekedés nélkül vallomást tenni Andrej Kiska államfő állítólagos zsarolása ügyében. Fico rámutatott: nem ő, hanem Kiska próbálta meg befolyásolni a bűnüldöző szerveket. A volt kormányfő elismételte, hogy Kiska hazudott az elnöki kampányának finanszírozásáról. Fico leszögezte: érdekében áll, hogy Kiska vádját minél előbb kivizsgálják.

Kiskáról az elmúlt hónapokban kiderült, hogy volt cégein keresztül több tisztázatlan hátterű telekspekulációs ügyben is érintett volt. A hivatali megbízatása végéhez közeledő államfő nimbuszát az is megtépázta, hogy az utóbbi időszakban olyan információk kerültek napvilágra, hogy 2014-es választási kampányában - amelynek központi témái éppen a változás és a korrupcióellenes harc voltak - a megengedettnél több, kérdéses eredetű pénzt használhatott fel. Kiska ügyei az aktuális államfőválasztás kampányában is előkerültek. Konkrétan úgy, hogy a Smer által támogatott államfőjelölt - a hétvégén a március végi második fordulóba továbbjutott - Maroš Šefčovič egyik kijelentésében utalást tett arra, hogy második fordulós ellenfele, az ellenzéki liberálisok által támogatott Zuzana Čaputová megegyezett Kiskával abban, hogy megválasztása esetén amnesztiában részesíti a mellette nyíltan kampányoló Kiskát.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS