A város a saját költségén újítja fel a városháza homlokzatát

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 17., 11:39

Somorja város önkormányzata több sikertelen pályázat után úgy döntött, hogy saját forrásból újíttatja fel a Fő utcán található városháza homlokzatát. Az épületben működő városi hivatal a felújítás ideje alatt is nyitva tart.

Somorja - városháza Fotó: archívum

Orosz Csaba, Somorja polgármester-helyettese szerint a munkálatok szeptember végéig fognak tartani. "Ezek során kicserélik az ablakokat, eltávolítják az épület földszinti külső falának az átnedvesedett vakolatát, a falat pedig újravakolják és átfestik. Az ablakcsere kapcsán a műemlékvédelmi Hivatal szigorú feltételeket szabott. Az eredetiekhez hasonló, vassal kivert faablakokat helyeznek fel” – tette hozzá.

A városháza épülete 17. századi reneszánsz műemlék, amely már túl van néhány átalakításon. A tetőt és a tornyot 1867-ben egy tűzvész pusztította el. A 17. és a 18. században gyakran ülésezett az épületben a csallóközi nemesség, néhányszor pedig Pozsonyi vármegye vezetői is tanácskoztak itt. A pincében lévő börtönben több elítélt is a büntetését töltötte a Pozsonyi vármegyéből.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS