A tárca növelné a Pozsony-Komárom vonalon közlekedő vonatok kapacitását

hirek.sk | TASR 2018. november 29., 11:11

A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium különféle lépéseket készít elő annak érdekében, hogy növeljék a Pozsony és Komárom között közlekedő személyvonatok kapacitását. Érsek Árpád (Most-Híd) miniszter ez ügyben már tárgyalt a RegioJet közlekedési társaság képviselőivel.

Érsek Árpád terepszemlén Fotó: TASR
„A miniszter felszólította a magán társaságot, hogy a következő hetekben vázolja fel, milyen módon növelné a vonatok utasszállítási kapacitását a reggeli csúcsidőben”. A pályával kapcsolatban felmerült problémákról Érsek az érintett községek polgármestereivel is tárgyalt.

„Minden nap érkeznek újabb panaszok az utasoktól, melyek szerint elviselhetetlen a helyzet ezen a szakaszon. Ezért indítványoztam egy találkozót, hogy tisztázzuk, mi mindent tehetnénk annak érdekében, hogy az embereknek kényelmesebb és kulturáltabb utazási lehetőséget kínálhassunk” – jegyezte meg Érsek. Hozzátette: a közlekedési társaságnak a következő hetekben választ kell adnia arra a kérdésre, üzembe tudnak-e helyezni nagy kapacitású, emeletes szerelvényeket, amelyek több utast lennénk képesek szállítani.

Az elmúlt öt évben a minisztérium szerint szinte megkétszereződött a Pozsony-Komárom vonalon utazók száma, elsősorban a térségre jellemző, egyre bővülő építkezéseknek és a lakosság számbeli növekedésének köszönhetően. A tárca közleménye szerint a fő gondot az jelenti, hogy egyvágányú pályáról van szó, és a járatsűrűség miatt már nem iktathatók be újabb járatok a reggeli csúcsidőben.

A közlekedési tárca ezért más, mind anyagilag, mind időben gyorsan végrehajtható intézkedéseken dolgozik. Ilyen például a kitérők építése, ahol a szerelvények kikerülhetnék vagy megelőzhetnék egymást. A minisztérium olyan megoldásokban gondolkodik, amelyek hosszú távon optimális kiindulópontjai lehetnek a kétvágányú pálya megépítésének.

A RegioJet közlekedési társaság üdvözölte Érsek Árpád közlekedési miniszter felkérését. „Intenzív tárgyalásokat folytatunk a közlekedési minisztériummal a további lépésekről, tekintettel az utasok számának óriási mértékű növekedésére” – nyilatkozta Aleš Ondrůj, a társaság szóvivője. Elmondása szerint idén a Pozsony-Komárom vonalon utazók száma 800 ezerrel, vagy akár egymillióval is több lehet, mint 2017-ben volt. 2018-ban megközelítőleg 3,8 millió főt fog kitenni a vasútvonal utasforgalma.

„A Pozsony-Komárom egyvágányú pálya európai viszonylatban is egyedinek számít. Az elmúlt hat évben, mióta a RegioJet üzemelteti a személyvonatokat ezen a szakaszon, az alacsony kihasználtságú, elővárosi vasútvonalból Szlovákia legforgalmasabb egyvágányú vonala lett. Az utasok száma az országos vasúti utasforgalom 5 százalékát teszi ki” – tette hozzá Ondrůj. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a gyors vasúti közlekedés több százezer új ügyfelet képes megszólítani. „Ezért a beruházások, amelyek kéz a kézben járnak az utasszám masszív növekedésével, kulcsfontosságúak a további fejlesztések szempontjából” – zárta a szóvivő.
0 HOZZÁSZÓLÁS