A Smer képviselői részt vesznek az alkotmánybíró-jelöltek választásán

hirek.sk | TASR 2019. június 20., 16:14

A Smer-SD képviselői szavazni fognak az alkotmánybíró-jelöltekről, amennyiben csütörtökön sor kerül az újabb választásra a parlamentben. Ezt Robert Fico pártelnök jelentette ki. Hozzátette: lehetséges, hogy a koalíciós partnerek meg tudnak egyezni a támogatandó jelöltek nevében. Egyben újra elismételte, hogy a megválasztott jelöltek alkotmányjogi panasszal élhetnek, ha Zuzana Čaputová államfő nem nevezi ki őket. A koalíciós pártok vezetői délután találkoznak.

Fotó: archívum
Fogunk ma szavazni, vagyis kiválasztjuk a jelöltlistáról azokat, akiket támogatni fogunk. Titkos szavazás lesz. (…) Mi hat jelöltet szeretnénk megválasztani, hogy az elnök asszonynak a rendelkezésére álljon mind a 18 név”

– közölte Fico.

A koalíciós pártok vezetői 15.30-kor találkoznak. Andrej Danko házelnök a szóvivője, Tomáš Kostelník elmondása szerint egy javaslattal fog érkezni az ülésre, melynek értelmében hajlandó előnyben részesíteni a koalíciós partnerek választottjait az SNS professzionális jelöltjeivel szemben.

„A Szlovák Nemzeti Párt nem akarja politikai játszmákra használni az Alkotmánybíróságot. Egyetlen célunk, hogy végre megválasszuk a hiányzó jelölteket, akik közül az elnök asszony kiválaszthatja az alkotmánybírókat. Hogy az Alkotmánybíróság végre teljes létszámmal működhessen” – üzente a szóvivőjén keresztül Danko.

Mivel a képviselői grémium csütörtökön nem jutott dűlőre abban a kérdésben, vajon hány alkotmánybíró-jelöltet kell még választani, az ügyet az alkotmányjogi bizottság fogja megvitatni.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. A következő jelöltválasztásra csütörtök kora este kerülhet sor. 
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS