A minimálbért is az alkotmánynak kell rögzítenie

hirek.sk | TASR 2018. május 27., 14:42

A Smer képviselői által benyújtott módosítási javaslat szerint a nyugdíj felső korhatárának rögzítése mellett a minimálbérről is rendelkeznie kell az alkotmánynak.

Fotó: Pixabay

A javaslattevők szerint alkotmányosan kell rögzíteni, hogy a munkavállalók jövedelme nem lehet kisebb, mint a mindenkori minimálbér. „Ez lenne az egyik alapvető eszköz arra, hogy a munkavállalók számára garantált legyen olyan szintű jövedelem, melyből tisztességes életszínvonalon élhetnek” - hangsúlyozták.

Az alkotmány módosításának feladata lenne az is, hogy a változások ne vezessenek a nyugdíjasok megfelelő anyagi ellátottságának és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának gyengüléséhez. Ezért a képviselők azt is javasolják, hogy a nyugdíj alappilléit is alkotmányosan rögzítsék. „Figyelembe véve az idős korban megfelelő anyagi biztonsághoz fűződő, már meglévő jogot, a javaslat a nyugdíj felső korhatárát határozná meg, amikortól az állam garantálná a megfelelő anyagi biztonságot” - tették hozzá.

A nyugdíjkorhatárt 64 évben állapítanák meg a módosítás benyújtói, azzal a kitétellel, hogy nők esetében alacsonyabb életkort határoznának meg, mint férfiaknál.

Fico: 64 évben szabja meg a férfiak maximális nyugdíjkorhatárát a Smer javaslata
A Smer-SD ma előterjeszti a maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvény-javaslatot. A korhatár a férfiak esetében 64 év lesz.
FRISSÍTVE
A Smer bárkivel szövetkezne, az OĽaNO támogatja, a Híd és az Sas ellenzi

A Smer hajlandó tárgyalni a nyugdíjkorhatár felső határának alkotmányos rögzítése ügyében - nyilatkozta Erik Tomáš a Markíza televízió 5 perc múlva 12 című műsorában. Az ellenzék véleménye ugyanis osztott a témába, a Híd viszont annak ellenére sem támogatja a módosítási javaslatot, hogy koalíciós partnere a Smernek. A kritikusok a javaslat számos negatív hatására hívják fel a figyelmet. A javaslat elfogadásához a Smernek szüksége van ellenzéki szavazatokra is, ezért bárkivel hajlandók tárgyalni róla.

A Híd alelnöke, Ivan Švejna azt kifogásolta, hogy nem készült esettanulmány a javaslat benyújtása előtt. A demográfiai mutatók ugyanis nem támasztják alá a sikeres megvalósíthatóságát. „Ez a Smer képviselői javaslata, az ő dolguk, hogy szakmai találkozók során megvilágítsák annak hátterét” - mondta az alelnök.

Az SaS-es Eugen Jurzyca arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslatnak számtalan buktatója van. Szerinte ez csak Robert Fico és képviselőtársai politikai húzása kíván lenni. A költségvetési tanács adatai szerint már most a GDP 0,3%-át félre kellene tenni az ilyen ígéretek megtartására. „Van erre persze lehetőség, ha mondjuk a tanárok fizetését két harmadára, az orvosokét az egy harmadára, a nővérek fizetését pedig nullára csökkentjük, vagy megint emeljük az adókat és a kötelező elvezetéseket - ez a lehetőség úgyis Robert Fico kezében van” - mondta Jurzyca. Az anyák és családok megsegítését nem alkotmánymódosítással, hanem megfelelő törvénymódosításokkal lehetne elérni.

Az OĽaNO-s Igora Matovič viszont támogatja a Smer javaslatát, mert szerinte ez javítaná a demográfiai mutatókat. „Ha maximalizálva lenne a nyugdíjkorhatár, az a politikusokat felelősségteljesebb munkára buzdítaná, és az anyák számára olyan közeget teremtene, ami elősegítené a gyermekvállalást.” Figyelmeztetett arra, hogy az Európai Uniós tagállamok közül a szlovákiai anyák a legbetegebbek nyugdíjba vonuláskor. „Számunkra a javaslat legfontosabb része, hogy ezek a nők hamarább mehessenek nyugdíjba” - tette hozzá Matovič.

Tomáš azt is kijelentette, hogy a módosítási javaslat természetesen anyagilag is megterheli az országot, bár egyelőre még nem tudjuk, hogy milyen mértékben. „Én nem rémisztgetném az állampolgárokat előre, hanem szakmai megoldásokat keresnék arra, hogyan biztosítani tudjuk anyagilag az elképzelés megvalósítását” - tette hozzá Tomáš.

0 HOZZÁSZÓLÁS