2018. június 22., 16:12

Az MKP is aláírta az elégedetlen gazdák által készített mezőgazdaságról szóló memorandumot - VIDEÓVAL

Az SaS, az OĽaNO, a Sme rodina, a Spolu - občianska demokracia, a Progresívne Slovensko, valamint a parlamenten kívüli MKP  KDH képviselői szimpátiájuk jeleként pénteken aláírtak az elégedetlen gazdák képviselőivel közösen egy memorandumot a mezőgazdaság reformjáról a pozsonyi Tyrš rakparton. A dokumentumot tehát, melynek elfogadására egy megközelítőleg egyórás megbeszélést követően került sor, parlamenti és parlamenten kívüli pártok is támogatták.

mezőgazdászok - tüntetés
Fotó: TASR


A Smer-SD, az SNS és a Most-Híd képviselői nem vettek részt a tárgyaláson. Patrik Magdoško, a Gazdák Kezdeményezésének képviselője elmondta: sajnálja, hogy a koalíciós pártok nem képviseltették magukat.
A gazdákkal több ellenzéki képviselő is tárgyalt. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) rámutatott, hogy a memorandum szövegéből hiányzik a felelősségre vonásra való utalás azokért a mulasztásokért, melyek miatt válságba került az agrártárca.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke kilátásba helyezte, hogy a parlament jövő héten szavazni fog Martin Fecko (OĽaNO) törvényjavaslatáról, amely konkrét megoldást jelentene a memorandum két pontjára. Varga Péter, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke a memorandumba azt is belefoglalná, hogy a kormány és az agrártárca tegyenek olyan rendszerszintű lépéseket, amelyek megakadályozzák a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hanyatlását.

Alojz Hlina, a parlamenten kívüli KDH elnöke hangsúlyozta: a földet annak kell megművelnie, aki kötődik hozzá, és nem annak, akinek pénze van. Magdoško elmondta: a nyári hónapok alatt a gazdák további észrevételeket várnak a tárgyaláson résztvevő pártoktól. A kész dokumentumot kollektív javaslatként ősszel terjesztenék a képviselők a parlament elé. „Ha nem fogadják el, újra itt leszünk” – hangsúlyozta Magdoško, hozzátéve: elérték a céljukat, a széles körű összefogást egy mezőgazdaságról szóló memorandum összeállítása végett.

A memorandum négy csoportba sorolva 11 konkrét feladatot nevez meg a hozzájuk tartozó határidőkkel együtt. A gazdák a bevezetőben leszögezik, hogy az agrártárca jelenlegi állapota tarthatatlan. A memorandum követelései között szerepel többek között egy ún. „mezőgazdasági kobra” létesítése a bűncselekmények leleplezésére, egy földterületekre vonatkozó új, átfogó szabályozás elfogadása, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) működésének és a projektek elbírálásának megreformálása, a Szlovák Földalappal kötött korábbi szerződések felmondása vagy átértékelése, illetve egy olyan törvény elfogadása is, amelynek alapján létrehozható lenne a bérleti szerződések nyilvánosan hozzáférhető központi nyilvántartása.


Az elégedetlen gazdák kedd este érkeztek traktorokkal Pozsonyba. A héten fogadta őket Andrej Kiska államfő és Andrej Danko (SNS) házelnök is. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő július első hetében készül találkozni velük Kelet-Szlovákiában. Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter szerint a 2018 áprilisában a gazdák követeléseiből összeállított ún. kassai felhívás egyes pontjainak nagy részét már teljesítették.

A memorandumot az MKP nevében két képviselő, Varga Péter az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke és Samu István az MKP Országos Elnökségének tagja írta alá. A párt képviselői a szalmabálákból összeállított "tárgyalóasztalnál" hangsúlyozták, a párt a déli területeken gazdálkodók képviseletét komolyan veszi a jövőben akár kormánytényezőként kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a hazai termőföld védelmére.A memorandumot Samu István a következőképpen értékelte:

Mindkét politikus kiemelte, készek a jobboldali pártokkal együttműködve szakértői szinten részt venni egy közös agrárprogram kidolgozásában, amit Igor Matovič, az OĽaNO elnöke megköszönt és hangsúlyozta, így képzeli el a jobboldal együttműködését, mivel fontos, hogy minden polgár számára megfelelő, konszenzusos megoldásokat keressenek Szlovákia fejlődése érdekében. A kerekasztalon rögzített összeállításunkat eredeti (szlovák nyelven) az alábbiakban megtekinthetik:

A gazdák még részt vesznek a Tisztességes Szlovákiáért jelszóval rendezett pozsonyi tüntetésen, majd hazaindulnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.