2023. március 21., 13:31

Zajlik a Kuciak-ház lebontása. Az épület nyomasztóan hatott a nagymácsédiakra - KÉPGALÉRIA

Elkezdődött a Kuciak-ház lebontása Nagymácsédon, a bontási munkálatok egy hétig tartanak majd, a ház helyén emlékpark épül. A bontatási munkát végző szeredi vállalkozó ingyen vállalta a munkát, a nagymácsédiak lelkületére a kettős gyilkosság óta nem volt jó hatással a hírhedté vált ház környéke.

Kuciak -ház
Galéria
+11 kép a galériában
Elkezdődött a Kuciak-ház lebontása Nagymácsédon
Fotó: Szomolai Andrea

Március 21-én, reggel kilenc órakor álltak neki a nagymácsédi Kuciak-ház lebontásának. A bontási munkálatok megkezdésekor Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke és Dagmar Kosnáčová, Nagymácséd polgármestere is jelen volt. A megyeelnök elmondta, Nagyszombat megye a szólásszabadságnak állít emlékművet a telken. Az emlékmű építésének becsült költsége mintegy 388 ezer euró.

Kuciak -ház
Elkezdődött a Kuciak-ház lebontása Nagymácsédon
Fotó:  Szomolai Andrea

A bontási munkálatokat egy szeredi cég végzi el teljesen ingyen. A munkálatok megkezdésekor találkoztunk a cég tulajdonosával, aki elárulta, őt is lesújtotta Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának a híre, csak úgy, mint az egész országot.

Éppen ezért gondolta úgy, hogy legalább olyan aprósággal segít, mint az épületek elbontásának levezénylése, hiszen cége minden szükséges eszközzel, alkalmazottal, lerakattal rendelkezik ehhez. A keddi nap folyamán teljesen kitakarítják a házat, kihordják a bent maradt bútorokat.

Kuciak -ház
Elkezdődött a Kuciak-ház lebontása Nagymácsédon
Fotó:  Szomolai Andrea
Egy hét múlva a háznak híre-hamva sem lesz, ha az időjárás is úgy engedi"

– nyilatkozta Hracho Miloš a munkálatok vezetője.

Dagmar Kosnáčová, Nagymácséd polgármestere hozzátette, a bontási munkálatok előtt le kellett állítani és szereltetni az összes infrastruktúrát, viszont a munkálatok közben jöttek rá, hogy a vizet még nem kötötték le, és működik a villanyóra. Azonnal intézkedtek is az illetékes mesterembereknél. Az ehhez szükséges engedélyeket utólag intézik majd. Az öreg bútorokat, faanyagot a nagymácsédi gyűjtőudvarba szállítják, az építkezési anyagot és hulladékot a szeredi lerakatba viszik.

A mácsédiak lelkületére nem volt jó hatással ennek a háznak a környéke. Mindig az jut az eszedbe ilyenkor, hogy egy gyilkos bujkált ott, aki rosszat akart. Valami most ezzel a bontással befejeződik, és egy új fejezet nyílik. Az emberek biztos, hogy könnyebben közelítik majd meg az emlékparkot, mint a gyilkosság helyszínét“

– véli Nagymácséd polgármestere. Jozef Viskupič-csal úgy beszélték meg, hogy szeretnék majd a közelmúltban prezentálni az épülő emlékpark kinézetét, látványterveit és körülményeit a nagymácsédiaknak is.

A legendás kaput, amely a házat őrizte a kíváncsi tekintetek elől, és amelyre a gyilkosság közreműködőinek és a korrupt politikai képviselők neveit írták festékkel, elszállították. Feltételezhető, hogy múzeumi értékként őrzik majd az utókor számára.
Kuciak -ház
Galéria
+11 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.