2023. december 6., 14:15

Vizet gereblyézni nincs értelme – ki kell mondanunk, hogy mit akarunk

Egy szeptemberi felmérés szerint az emberek 52 százaléka Szlovákiában szívesen látna több nőt a politikában és a közéletben. A gyakorlat azonban nem ezt mutatja: a parlament és a kormány, sőt a pártok vezetésének nagy részét is máig a férfiak teszik ki. Ok persze több is van, az egyik például a nők társadalmi megítélése, ami a patriarchátus maradványaiból ered, vagyis abból a felfogásból, hogy a társadalomban a férfi játssza a vezető szerepet, a nőnek pedig marad a hagyományos feleség- és háziasszonyszerep.

nőtagozat
Fotó: Neszméri Tünde

Pedig a nők részvétele a politikában kulcsfontosságú a demokratikus fejlődés, a befogadó és igazságos társadalom építése szempontjából. „Az egyik legfontosabb ok, amiért a nőknek arányosan kellene kivenniük a részüket a politikában, az egyenlőség és igazságosság elérése a társadalomban, hiszen a nők a lakosság felét teszik ki. A nők emellett változatos perspektívákat és tapasztalatokat hozhatnak a politikába.

Élettapasztalataik, problémáik és prioritásaik eltérhetnek a férfiakétól, ami az egész társadalom igényeinek jobb megértéséhez vezet. A nők nagyobb részvétele a politikában biztosíthatja, hogy a politikai döntések jobban tükrözzék a társadalom sokszínűségét”

– fogalmazott portálunknak Gergely Papp Adrianna, a Szövetség Nőtagozatának elnöke, hozzátéve, a nők szociálisan érzékenyebbek, mint a férfiak, ennek megfelelően más témákat helyeznek is előtérbe. Ezek főleg a szociális témák, a kisebbségek és a szociálisan hátrányos helyzetűek jogai, az oktatás, az egészségügy stb.

Bekerülhet végre a Szövetség statútumába a Nőtagozat

Az egyes pártok vezető szerveiben sincsenek túldimenzionálva a nők, s e téren nem képez kivételt a Szövetség párt sem. „Pedig a felvidéki magyarság sokrétű, heterogén. Minél szélesebb körben kell párbeszédet folytatni ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy mik az elvárásaik az itt élő magyaroknak. Itt pedig a nőknek is fontos szerepük van, hiszen nemcsak, hogy a populáció felét teszik ki, hanem szerteágazó tapasztalattal rendelkeznek, családcentrikus- és közösség építő szerepük van a társadalomban” – tette hozzá a Nőtagozat elnöke.

Nőtagozat
Gergely Papp Adrianna az Európai Néppárt Nőtagozatának müncheni akadémiáján
Fotó:  Facebook/Gergely Papp Adrianna

Egyelőre nem tudni, kik lesznek a tisztújítás előtt álló párt új elnökségének tagjai, félő azonban, hogy a párt vezető szervében most sem lesz kellő számú nő. A Nőtagozat a Szövetségen belül még 2022 márciusában megalakult, hivatalosan azonban eddig nem került be a párt statútumába. Ebben hozhat változást a párt december 9-ei kongresszusa.

Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy a Nőtagozat alanyi jogon delegál egy nőt az elnökségbe, hogy az ne maradjon női elnökségi tag nélkül”

– fűzte hozzá a Nőtagozat elnök asszonya.

Már csak azért is, tesszük hozzá, mert a politikának az összes polgár képviseletéről kellene szólnia, nem csak a lakosság egy részének képviseletéről. A nők jelenléte a politikában biztosítja a különböző társadalmi csoportok, vagy ha úgy tetszik a különböző „hangok” megfelelő képviseletét, ami növelheti az emberek bizalmát is a politikai folyamatok és a döntések iránt. A nők a közéletben és a politikában inspirációul szolgálhatnak a fiatal lányok számára is, ez megerősítheti az önbizalmukat és abbéli meggyőződésüket, hogy ők is elérhetnek nagy dolgokat az életben, hiszen pozitív példákra mindenkinek szüksége van.

Ráadásul az életben vannak olyan kényes témák is, amelyeket nem lehet örökké lesöpörni az asztalról, valamilyen formában meg kell nyilvánulni velük kapcsolatban, legyen szó akár a mélyszegénység kérdéséről, vagy akár az LMBTQ-ról, melyről egyszer szintén el kell mondanunk, hogy mit gondolunk.

Ezek olyan témák, melyeket a nők hatékonyabban le tudnak kommunikálni, mint a férfiak, úgy, hogy ne vívják ki egyik vagy másik csoport ellenszenvét” – mondta az elnök asszony.

Mind B-vonalbeli politikusok lennénk?

Mindezek ellenére még mindig azt látni, hogy a nők nem kapnak kellő teret arra, hogy meg tudják magukat valósítani, bár már a 21. században járunk, még mindig vannak ennek ilyen-olyan akadályai. „Pedig itt lenne az ideje, hogy támogassuk és bátorítsuk a nőket, hogy aktívan vegyenek részt a politikában, ha másként nem megy, akkor a kvóták segítségével. Amikor először elkezdtem szorgalmazni a kvóták szükségességét, a nők nagy része is ódzkodott tőle, mondván, mindenki az érdemei szerint kapjon tisztséget vagy lehetőséget.

2022-09-29 Szövetség, Nőtagozat, Szepsi, Csöbör Katalin, Hetey Ágota, Gergely Papp Adrianna
Fotó:  Fábián Gergely

Ezek szerint a mi pártunkban minden női politikus B-vonalbeli, mert csak férfiak vannak a topvezetésben” – fogalmazott Gergely Papp Adrianna, hozzátéve, ki kellene végre mondanunk, hogy miként vélekedünk erről, mert vizet gereblyézni nincs értelme. Hozzátette, nem elégedhetünk meg a B-vonallal, akkor sem, ha sokan jól érzik ott magukat. „Nagyon kifejezőek ezzel kapcsolatban Karikó Katalin az első Nobel-díjas magyar nő gondolatai, aki úgy fogalmazott:

Különösen fontosnak tartom, hogy a nőknek legyen önbizalmuk. Hajlamosak arra, hogy már annak is örüljenek, ha valamihez asszisztálhatnak. Ezzel szemben én azt mondom, asszisztáljon az, aki csak arra képes, ti pedig cselekedjetek! A lényeg, hogy legyen nagyobb önbizalmatok!”

„Mindnyájan megszívlelhetnénk ezeket a szavakat, mert ha nem leszünk jelen a döntéshozatalban, nem fogunk tudni semmit sem elérni. Én ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a párt topvezetésében is megfelelő arányban képviselve legyenek a nők, ott is szükség van ugyanis a mi meglátásainkra, nemcsak a háttérintézményekben” – fűzte hozzá a Nőtagozat elnöke. Mint mondta, egy politikai párt nőtagozatának pontosan ennek a megfelelő képviseleti aránynak az elérése kellene, hogy legyen a fő célkitűzése.

Itt kezdődik az egész történet, egyébként csak civil vonalon tudunk aktívan tevékenykedni, ami szintén fontos, de a döntéshozatalba nem jelent beleszólást”

– fogalmazott Gergely Papp Adrianna, hozzátéve, tisztában van azzal, hogy jelenleg vannak attól nagyobb problémák is, mint hogy a nők is jelen legyenek a döntéshozatalban. „De meg kell értenie mindenkinek, pont azért van erre szükség, hogy hatékonyabban és gyorsabban meg lehessen oldani a „nagyobb” problémákat.

Gergely Papp Adrianna
Egy konferencián
Fotó:  Facebook/Gergely Papp Adrianna

A szakemberek szerint ehhez azonban mindenekelőtt a társadalom gondolkodásmódjának megváltoztatásáról kellene beszélni, ami oktatással, neveléssel érhető el, fontos kiemelni továbbá a sikeres női politikusok pozitív példáit is, ebben az esetben azonban hosszútávfutásról van szó. A másik mód a sokak által forszírozott, s talán még többek által gyűlölt kvótarendszer, aminek köszönhetően többé-kevésbé gyors eredményeket érhetnénk el.

De legfőképpen segíteni kellene a nőket, olyan feltételeket teremteni a számukra, amelyek kvóták nélkül is motiválják őket a politikai életbe való belépésre.

Fejleszteni a vezetői képességeit és támogatni a rugalmas munkaidőt a gyermekes nők számára. Nem hunyhatjuk be örökké ezek előtt a problémák előtt a szemünket. Már így is sokáig figyelmen kívül hagytuk Szlovákiában a nők alulprezentáltságát a politikában és a közéletben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.