Viszlát lockdown: hamarabb vége lehet a korlátozásoknak. Mutatjuk a lehetséges forgatókönyveket

2021. március 29., 19:34
Kolek Zsolt

Az elmúlt hetekben folyamatosan javult a járványhelyzet Szlovákiában, felcsillant a remény, hogy hamarabb vége szakad a korlátozásoknak.

Fotó: unsplash.com

A HNonline összegyűjtötte, milyen lehetséges forgatókönyvekkel számolhatunk.

A szakemberek szerint, ha tovább javul a járványhelyzet, heteken belül enyhébb fokozatra állíthatják a Covid-automatát.

Jelenleg még fekete besorolású az országos Covid-automata

Szlovákia országosan jelenleg még a legsúlyosabb, 4-es, azaz fekete besorolású. Ahhoz, hogy országosan a bordó fokozatba kapcsolják a Covid-automatát, nem lenne szabad meghaladni a naponta átlagosan 748 újonnan beazonosított fertőzöttet, illetve a kórházba felvett betegek száma hetente nem haladhatná meg a 620-at. 

Bordó fokozatban már minden bolt kinyithatna korlátozások nélkül, engedélyezve lenne a járások közötti szabad közlekedés és a templomok látogatása bizonyos feltételek mellett.

Ivan Bošňák járványügyi szakember szerint, ha kitart a javuló tendencia, április 5-re 3 000 alá süllyedhet a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, ami megnyitná az utat a járványügyi rendelkezések enyhítése előtt. 

Bošňák azonban arra figyelmeztet, hiába a kedvező járványhelyzet, a jelenlegi szabályozás szerint további 13 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a Covid-automatát enyhébb fokozatba kapcsolják.

Rövidebb idő alatt válthat enyhébb fokozatba az automata

A szakember a lapnak elmondta, kérni fogja a járványügyi bizottságot, hogy ezt az időtartamot rövidítsék le hét vagy tíz napra. Ha ezt a módosítást elfogadják, már április közepén számolhatunk a járványügyi korlátozások enyhítésével.

A járványügyi szakemberek javaslatait azonban a kormánynak is jóvá kell hagynia. A kabinetnek azt kell mérlegelnie, hogy a boltokat és a szolgáltatásokat érintő korlátozások egy részének feloldása mennyire hatna negatívan a vírus terjedésére.

Május elejére további enyhítések várhatók

A Covid-automata piros fázisa már azt jelentené, hogy beülhetnének az iskolapadokba az alapiskolák felső tagozatának diákjai, megnyitnák az éttermek teraszait, a színházakat, mozikat és a fitness-centrumokat.

A szint eléréséhez a kórházban ápolt koronavírusos betegek számának 2 500 alá kellene csökkennie.

Richard Kollár matematikus szerint reális forgatókönyv, hogy április végére, május elejére a Covid-automata már piros színre váltson országosan.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi kedvező trendet megtörheti a járványügyi fegyelem fellazulása a húsvéti ünnepek idején.

Kövesse facebook oldalunkat is!