2021. szeptember 2., 13:07

Villámbeszélgetés a kitüntetett Kopasz Józseffel

Óriási megtiszteltetés érte az augusztus 20-ai ünnep alkalmából Nagytárkány polgármesterét, a Csemadok keleti regionális alelnökét, Kopasz Józsefet, akinek a nevét – tevékenysége kapcsán – a Bodrogközben szinte mindenki ismeri. Augusztus 31-én Magyarország Kassai Főkonzulátusán átvehette az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet.

Kopasz József

Hogyan fogadta az elismerést, milyen szerepet tölt be életében a Csemadok? Erről kérdeztük a kitüntetettet.

Az elismerés indoklásában a következő állt: A felvidéki magyarság megmaradása, identitásának és kultúrájának megőrzése érdekében több évtizeden keresztül végzett értékes munka elismeréseként adományozom Kopasz Józsefnek a Magyar Arany Érdemkeresztet. Nos, a Csemadoknak 1973. február 3-a óta tagja vagyok, ma is vezetem a helyi alapszervezetet, a járási elnökséget, voltam tagja az országos elnökségnek, illetve egy ideje már betöltöm a regionális alelnök szerepét is.

„A Csemadokban végzett munkáért még soha sem kaptam elismerést, így természetesen ennek őszintén örültem. A Csemadok 1989 előtt – társadalmi szervezetként – az itt élő magyarság szószólója volt, a rendszerváltás után, amikor létrejöttek a magyar pártok, mozgalmak, a pedagógusszövetség, szerepe és jelentősége egyértelműen a kultúra ápolására korlátozódott” – tudtuk meg a kitüntetettől.

Elmondta az is, büszke arra, hogy ezen a hétvégén immár 24. alkalommal rendezik meg a Bodrogközi Népművészeti Fesztivált, hogy sikeresek a Csemadok alapszervezetek csoportjai, hogy a Petőfi Program keretében Nyíri Gábor vezetésével újraindíthatták a Királyhelmeci Gimnázium  néptánccsoportját, hogy fiataljaik aktív résztvevői a Tompa Mihály Országos Szavalóversenynek, a Bíborpiros szép rózsának, az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválnak.

Természetesen ennek az elismerésnek elengedhetetlen részesei azok a bodrogközi magyar emberek, akik településeinken töretlen lelkesedéssel szervezik és éltetik a Csemadok alapszervezeteket, azért dolgoznak, hogy kultúránkat a legfiatalabbaknak is maradéktalanul átadhassák.”

„Örülök, hogy az eseményen családom tagjai is részt vehettek, valamint jelenlétével megtisztelte azt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, illetve Köteles László általános alelnök is” – fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.