2021. december 22., 13:50

Valóban a beteg az első? Vagy ez csak egy ócska frázis?

Mária Lévyová, a Betegek Jogait Védő  Szövetség (Asociácie na ochranu práv pacientov) elnöke szerint az egészséghez vezető út igencsak göröngyös és összefügg az ország prioritásaival.

öreg idős betegség
Fotó: pexels.com

2021 ismét a koronavírus éve volt. Az egészségügy ismét nyomás alatt van, a kórházak tele vannak covidos betegekkel. Miközben nemcsak nekik, hanem a többi páciensnek is szüksége van az ellátásra. Mária Lévyová az évet értékelve azt mondja, igencsak megterhelő volt a páciensek szemszögéből.

Mindenki ráfizetett, aki segítségre szorult. A második hullámban elcsigázott egészségügyi dolgozóknak nem sikerült behozniuk a lemaradást, pótolni az elhalasztott műtéteket és már benne is voltunk a harmadik hullámban. Ekkor a nem covidos betegek előtt megint kezdtek bezárulni a kórházak.

Nem számított különlegesnek, ha valaki egy évet is várt a kezelésére, de olyanok is szép számmal akadtak, akik ezt már meg sem érték, hangsúlyozza az egészségügyi nővér végzettségű elnök.

Rámutatott, hogy ebben a helyzetben, amikor csak megfeszített erővel lehet tartani a frontot a kórházakban, az amúgy is aluldimenzionált egészségügyi szektorból az állam „kiengedett” több ezer embert.

Ritka pozitív kivételek

Az egyik pozitív változásnak, amit 2021 hozott, a szövetség a kórházak optimalizációját tartja.

A szlovákiai egészségügynek évek óta hiányzik egy világosan megfogalmazott irány, a lyukak állandó betömködésére a rendszer legsebezhetőbb láncszeme fizet rá - a beteg”

– véli Lévyová, aki hozzáteszi, bár merész lépésről van szó, ami sok kritikát kapott, okvetlenül szükséges lépésnek tartják. Rendszerszintű változások nélkül további szenvedés és fokozatos szétesés várna egészségügyünkre.

Lévyová szerint a kórházak öt kategóriába való sorolásával a betegek is jól járnak, hiszen pontosan fogják tudni, melyik kórházban milyen ellátáshoz juthatnak hozzá. De az is nekik kedvez, hogy kibővítették, mit igényelhetnek a páciensek, mi jár neki, mihez van joguk.

Pozitívként értékeli, hogy meghatározták, mekkorának kell lennie a minimális ambuláns szektornak, és remélhetőleg a szakorvosok hálózata is bővül. E kettő lehet a garanciája annak, hogy kórházba valóban csak az kerüljön, akinek erre szüksége van.

Lévyová megdicsérte a gyógyszerekhez, gyógyászati segédeszközökhöz és diétás termékekhez való hozzájárulásról szóló törvény megnyitását, mert ez is elérhetővé teheti a betegek számára a modern és hatásos gyógymódokat, ami más országokban már bevett gyakorlat.

Több ezer egészségügyi dolgozó távozhat

Külön fejezet az egészségügy finanszírozása. Ide még a válság idején sem jutott nagyobb pénzinjekció, mint más államokban. Sőt az állami biztosítottak után csökkentették az elvezetéseket az utolsó negyedévben. A 2022-e költségvetés pedig nem kielégítő.

Lévyová szerint az állami biztosítottak történelmileg alacsony, 31 eurós havi egészségbiztosítása távolról sem fedezi a páciens gyógyításának költségeit. Ráadásul annak tudatában lépünk a 2022-es esztendőbe, hogy százmilliók foknak hiányozni ez egészségügyi ellátórendszerből.

Ha ebben nem lesz változás, akkor ezt a betegek is megérzik, több ezer egészségügyi dolgozó távozhat a rendszerből, figyelmeztet a betegek szövetségének elnöke.

A beteg csak egyet kíván – egészséget. Lévyová szerint azokkal a prioritásokkal, amilyenek most Szlovákiában vannak, az ehhez vezető út sokkal göröngyösebb lesz.

Habár évek azt halljuk a politikusok szájából, hogy a beteg az első, ez csak frázis”

– mondja. A valóság az, hogy a betegek már évek óta nincsenek irigylése méltó helyzetben. És a koronavírus-járvány miatt a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük is csorbát szenved.

Az egészségügybe és egészségbe való befektetés a legjobb össztársadalmi befektetés, ami mindannyiunknak sokszorosan megtérül”

– jegyezte meg a jövőt illetően.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.