2023. február 1., 12:08

Újabb iratok igazolják, Budaj együttműködött az ŠTB-vel. Fico a miniszter távozását követeli!

Robert Fico, a Smer-SD elnöke felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy menessze Ján Budaj (OĽANO) ideiglenesen megbízott környezetvédelmi minisztert.

Kirúgatná
Robert Fico - Ján Budaj
Fotó: TASR/ma7

Fico a sme.sk oldalon megjelent hírre reagált, mely szerint Budaj együttműködött a kommunista állambiztonsági szervvel, az ŠtB-vel, erről dokumentumok kerültek elő.

Fico szerint „estébés” tagja nem lehet egyetlen kormánynak, az ideiglenesen megbízott kormánynak sem.

Budaj eddig azt állította, a rá vonatkozó állambiztonsági iratok eltűntek a kilencvenes évek zűrzavarában. Egy, a rendszerváltás korszakáról szóló dokumentumfilm készítése során egy cseh történész azonban érdekes levéltári dokumentumokra bukkant. Előkerült Budaj egyik nyilatkozata, amely a kutató szerint világosan bizonyítja, a tárcavezető együttműködött a csehszlovák állambiztonsággal. "Az államvédelmi hatóságokat szóban vagy írásban tájékoztatom azokról a társadalomellenes tevékenységgel összefüggő információkról, amelyeket a két fent említett személyről (Tomáš Petřivý és Gabriel Levický - a szerk. megj.) megtudok." - olvasható a Budaj által szignózott dokumentumban. Az iraton 1979-es dátum szerepel. Budaj korábban és most is azt állítja, nem működött együtt a diktatúra állambiztonsági hatóságával, aláírását és beszervező nyilatkozatát meghamisították.

„Óriási szégyen” – mondta Fico. Szerinte Budaj a legmocskosabb dolgot követte el, amit az előző rezsimben elkövetni lehetett, de az iratok felbukkanását nem nevezte meglepőnek. „Aláírta, hogy jelenteni fog az állam úgynevezett ellenségeiről” – mondta, hozzáfűzve, hogy ezzel megkérdőjeleződik Budaj bársonyos forradalom idején betöltött szerepe is.

Az egyik legnagyobb demokrata hordószónokot rajtakapták a legsúlyosabb bűntetten, amit csak elkövethetett”

– folytatta Fico.

A Smer-SD elnöke hozzátette, az ellenzék jelenleg nem indítványozhatja Budaj menesztését, mivel a parlament decemberben már megvonta a bizalmat az egész kabinettől. Ezért azt várja az államfőtől, hogy találja meg a módját Budaj leváltásának, és tárgyaljon erről Eduard Heger megbízott kormányfővel és Igor Matovičcsal, az OĽANO elnökével.

Mint ismert, Ján Budaj egyike volt a bársonyos forradalom pozsonyi néptribunjainak. Milan Kňažko mellett talán a demokratikus átmenet egyik legfontosabb, legismertebb figurájaként tartják, tartották számon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.