2022. augusztus 13., 13:26

Új rendelet: Ilyen karanténszabályok vonatkoznak a koronavírus-fertőzöttekre

Feltétlenül szükséges esetben Covid-pozitívként is utazhat tömegközlekedéssel - mondta el a TASR hírügynökségnek Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

tömegközlekedés, maszk
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Pontosításként hozzátette, hogy

csakis koronavírus-tesztelésre utazhat az igazoltan Covid-pozitív személy,

és akkor is FFP2-es reszpirátorral, vagy sebészeti maszkkal kell eltakarnia a felső légutait, és ügyelnie kell a kézhigiéniára.

Kiemelte: a Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint a Covid-19 miatt karanténban lévő betegek, illetve a betegekkel közeli kapcsolatba került személyek kizárólag a koronavírus-tesztelés idejére hagyhatják el az elkülönítés helyszínét.

Az Egészségügyi Minisztérium azt tette hozzá, hogy az orvosok mind a rendelőjükben, mind pedig a beteghez kiszállva is vehetnek mintát, hogy időben azonosítani tudják a betegséget.

A Közegészségügyi Hivatal felsorolta a koronavírus miatti elkülönítés alóli további kivételeket.

Feltétlenül szükséges időre elhagyhatja a karantén helyszínét, aki koronavírus-pozitív személy nélkülözhetetlen egészségügyi ellátásában vesz részt. Közeli hozzátartozó temetésére is elmehet a fertőzött személy, ám csupán akkor, ha tünetmentes és ebben az esetben is két méteres távolságot kell tartania a többi résztvevőtől, valamint FFP2-es reszpirátorral, vagy sebészeti maszkkal kell eltakarnia száját és orrát.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint az minősül koronavírus-pozitívnak,

akinek PCR-, LAMP-, antigén-, vagy Point of care teszt igazolta fertőzöttségét. Az otthon elvégzett, pozitív eredményt hozó önteszt pozitív eredménye is ide sorolódik. Ez utóbbi esetben a háziorvost kell a betegnek értesítenie a pozitív eredményről, majd az orvosa dönt a kezelés további menetéről - egészítette ki az információt a hivatal.

Az elkülönítés alapvetően a pozitív eredmény kimutatását követő öt napig tart, ha az utolsó 24 órában nem jelentkeztek a munkavégzést akadályozó tünetek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.