Túlesett a Covidon? Már nem kell három hónapot várnia, egy hét után beoltják

2021. május 4., 14:27
Kolek Zsolt

A változtatás öszefügghet azzal, hogy májustól jóval több vakcina lesz elérhető.

egészségügy oltás vakcina
Fotó: TASR/AP

Az Egészségügyi Minisztérium új rendelkezésének értelmében azok, akik átestek a Covid-19 betegségen, hét vagy tizennégy nap után beoltathatják magukat. Az eddigi szabályozás szerint a betegséget leküzdők csak 90 nap elteltével kaphatták meg a vakcinát.

A tárca az eddig hatályos szabályozást azzal magyarázta, hogy a betegségből felgyógyultak szervezete 90 napig biztosan termel ellenanyagokat.

Amíg nem állt rendelkezésre kellő számú vakcina, hatékonyabb megoldás volt elsőbbséget biztosítani azoknak, akik még nem estek át a betegségen, és fokozottabban vannak kitéve a fertőzés veszélyének.

Nem jelent többletkockázatot az oltás a Covidból felgyógyultaknak
Miután májustól jóval több oltóanyag érkezett az országba, lehetővé válik, hogy 14 nap után megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást azok is, akiknek a Covid-19 lefolyása nem volt tünetmentes. Ha a fertőzést tünetek nélkül küzdötte le az érintett, már akár 7 nap után is felveheti a védőoltást - tette közzé az egészségügyi tárca.

A szaktárca szerint semmilyen kutatás nem igazolja, hogy fokozottabb kockázatot jelentene azok beoltása, akik már túlestek a betegségen.

Sőt azok esetében, akik tünetmentesen küzdötték le a fertőzést, egyenesen ajánlatos beoltatni magukat, hiszen a szervezetük korántsem biztos, hogy megfelelő immunválaszt alakított ki a koronavírus ellen.

A vakcina felvétele mellett szól az is - állítja a szaktárca, hogy az oltás során mindenki olyan dózist kap, ami hatékony védelmet biztosít a fertőzés ellen.

Kövesse facebook oldalunkat is!