2023. május 24., 12:46

Továbbra is Fico nyerné a választásokat

A Smer-SD 16,2 százalékos támogatottsággal nyerte volna meg a választásokat, ha arra április és május határán került volna sor. A Hlas-SD 13,9, a Progresívne Slovakia (PS) pedig 11,6 százalékos támogatással következne. Ez a Median SK ügynökség választási felméréséből derült ki.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A Sme rodina mozgalom is bejutna a parlamentbe a választók 9,2 százalékának támogatásával. Az SaS párt 8,2, az OĽANO mozgalom 7,9, a Republika hét, a KDH pedig 6,8 százalékot szerezne.

A Demokrati (4 százalék), az SNS (3,5 százalék), az ĽSNS és a Szövetség (mindkettő 2,5 százalék), a Za ľudí (1,8 százalék) pártok nem érnék el a bejutáshoz szükséges küszöböt.

A válaszadók 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó részt venni a parlamenti választásokon, míg a válaszadók hét százaléka nem tervezi a részvételt. A felnőtt lakosság egyharmada biztosan nem menne el szavazni.

Amennyiben így oszlanának el a szavazatok a Smer-SD 30, a Hlas-SD 26, a Progresívne Slovensko 21, a Sme rodina 17 mandátumot szerezne a parlamentben. Az SaS és az OĽANO mozgalomnak 15, Republikának és a KDH-nak 13-13 képviselője ülne a parlamentben.

A felmérést 1943 fős mintán végezték április 1. és május 6. között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.