2023. december 6., 16:28

Többé nem kaphatnak védett bejelentői státuszt a rendőrök

A jelenleg büntetésüket töltők közül senkinek sem lesz elengedve vagy mérsékelve a büntetése. Ez csak akkor jöhetne szóba, ha megszűnne az általa elkövetett cselekmény büntethetősége - jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a büntetési tételek tervezett mérséklése kapcsán egyes gazdasági jellegű vagy kábítószerrel összefüggő bűncselekmények esetében.

Robert Fico
Robert Fico
Fotó: TASR

A javaslatot szerdán hagyta jóvá a kormány. Fico azt is hangsúlyozta, a javaslat nem fog érinteni egyetlen politikai jellegű, sajtónyilvánosságot kapott kényes ügyet sem.

A represszív büntetőjogtól a resztoratív jellegűhöz fogunk közelíteni. Egyszerűen szólva azt akarjuk, hogy mindenekelőtt az okozott kár legyen megtérítve, és a bűncselekmény áldozata jogorvoslatot kapjon

– jelentette ki a kormányfő.

Olyan korábbi ügyeket idézett fel, amikor egy láda lopott almáért vagy 200-300 eurós csúszópénz miatt került valaki három évre börtönbe.

Azt is elmondta, a büntetési tételek csökkentésénél az osztrák és német példából indulnak ki, de még mindig magasabbak lesznek, mint egyes államokban.
Hozzáfűzte viszont, hogy más államoktól eltérően a módosítás nem fog vonatkozni a már kiszabott, jogerős büntetésekre.

A kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményeknél világosan megkülönböztetik majd, hogy felhasználóról vagy például terjesztőről van-e szó.

A tervezett módosításba azt az alkotmánybírósági döntést is belefoglalják, hogy nem kell kötelezően vagyonelkobzást kiszabni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.