2020. január 7., 14:08

Tizenötmilliós adósság elengedését kéri Kassa főpolgármestere

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere ismételten arra kéri Peter Pellegrini miniszterelnököt, a kormány engedje el a város 15,2 millió eurós tartozását, a fennmaradó részét egy 2014-ben, Richard Raši akkori főpolgármester idejében kapott visszatérítendő támogatásnak.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere
Médialapozó
Fotó: TASR

Polaček ezzel kapcsolatos kérelmét kedden adta le a kormányhivatalban. Kassa főpolgármestere azzal érvel, hogy a kormány novemberben elengedett egy hasonló tartozást Pozsony városának, mégpedig tízmillió euró értékben. Úgy véli, Kassa megérdemli, hogy hasonló elbánásban részesüljön.

Úgy gondoljuk, a regionális különbségek eltörlése érdekében Kassának joga van arra, hogy egyenlő elbánást kapjon”

közölte Polaček, aki szerint a kormánynak egyformán kellene kezelnie a két várost.

Hozzátette, Kassának ugyanúgy

gondot jelent, hogy betartsa az összes törvényt és kormányrendeletet, s eközben megfelelő komfortot biztosítson minden ember számára.

Rámutatott, az említett törvénymódosítások és kormányrendeletek következtében a városnak 20 millió eurós kieséssel kell szembenéznie. „Ez tényleg nem kis összeg” – hangsúlyozta.

A főpolgármester december elején kérte a miniszterelnököt a tartozás elengedésére.

Választ harminc nap elteltével sem kaptunk, ezért ismételten beadjuk a kérvényt, hogy a kormány már tényleg elkezdjen foglalkozni Kassa problémáival”

– mondta Polaček.

Kassa még az előző főpolgármester, Richard Raši vezetése alatt, 2014 júliusában kötött szerződést a pénzügyminisztériummal 20 millió euró visszatérítendő támogatásról. A város 2016 és 2019 között az összeg mintegy negyedét, 4,8 millió eurót fizetett vissza. A fennmaradó összeget 2025-ig kell visszatérítenie. Polaček szerint a pénzt nagyrészt utak és hidak felújítására költötték.
Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.