2023. július 14., 18:23

Szövetségben a parlamentbe

Politikai négyesfogat – Szövetségben a parlamentbe! címmel Berényi Józseffel, Mózes Szabolccsal, Pandy Péterrel és Gyimesi Györggyel beszélgetett az érdekérvényesítésről, a Szövetség esélyeiről, a magyar választókat leginkább foglalkoztató kérdésekről Kolek Zsolt a Gombaszögi Nyári Táborban, a ma7 médiacsalád által szervezett programfolyam keretében.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A kérdésre, hogy milyen hatással lehet a Szövetség esélyére a szeptember 30-ai választásokon az, hogy Szlovákiának jelenleg magyar nemzetiségű miniszterelnöke van, Gyimesi György úgy fogalmazott, nem érzi, hogy Ódor Lajos magyarként viselkedne, hogy bármilyen pozitív hozama lenne a felvidéki magyarok számára abból, hogy van egy magyarul beszélő miniszterelnök.

Egy magyarul beszélő miniszterelnök nem jelent megoldást a felvidéki magyarok problémáira, azt csak a Szövetség jelenti, mert reális esélye van bejutni a parlamentbe és képviselni a felvidéki magyarok érdekeit”

– hangoztatta.

Pandy Péter rámutatott, az Országos Tanács legutolsó ülésén elfogadtak egy nyilatkozatot, amely erre a témára is kitért. Üdvözölték, hogy magyar nemzetiségű miniszterelnök van, de aggályukat fejezték ki a tekintetben, hogy a kormányprogram nem foglalkozik nemzetiségi kérdésekkel. Az előző kormány ugyan sokat nem teljesített belőle, de legalább szándéknyilatkozat szintjén felmerültek ezek a kérdések. Véleménye szerint az általános megítélés szempontjából viszont a magyarság szereplése a kormányban pozitív lehet.

Mózes Szabolcs szerint ez különösebben nem fogja befolyásolni a Szövetség esélyeit. A hivatalnokkormány egyrészt nem kapott bizalmat a parlamentben, másrészt nagyon rövid ideig lesz az ország élén. Valójában minimális kompetenciákkal, minimális játéktéren tudnak mozogni – emelte ki.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Mózes Szabolcs
Fotó:  Fábián Gergely

Annak kapcsán, hogy milyen forgatókönyvvel számolnak szeptember 30-án, Pandy Péter rámutatott, a megyei választások előtt picit pesszimistán, kérdőjelekkel indultak a választásoknak, aztán kellemes meglepetés született. Mint mondta, most is hinni kell, és ő teljes meggyőződésével hiszi, hogy a Szövetség be fog kerülni a parlamentbe.

Megvan ennek az esélye. Ha minden megye, minden járás megteszi a dolgát, elmagyarázzák a szavazóknak, hogy mi a tét, és sikerül mozgósítani a választókat, sikerülhet a parlamenti küszöb átlépése”

- mondta.

A szlovák pártok várható erősorrendje kapcsán Gyimesi György elmondta, szerinte a Smer meg fogja nyerni a választásokat, mert nagyon egyenes, nyílt és tiszta üzeneteket küld, nemcsak a saját választóinak, hanem azoknak is, akik eredetileg nem akartak rájuk szavazni, de megszólítják őket ezek az üzenetek.

Mi, magyarok is egy olyan országban szeretnénk élni, amely konzervatív és szuverén, amely nemet tud mondani a partnereinek az EU-ban és a NATO-ban, ha olyan intézkedések érkeznek onnan, amely az ország polgárait károsítják meg.

Az elmúlt három és fél évben ennek pont az ellenkezőjének voltunk a tanúi, és az az Ódor-kormány erre csak rátett egy lapáttal. A Szövetség nem ezt a politikát fogja képviselni, mi nem a behódolás, hanem a szuverenitás oldalán leszünk” – húzta alá.

Mózes Szabolcs megjegyezte, bár úgy tűnik, a Smer megnyeri a választásokat, de egyáltalán nem biztos, hogy kormányt tud alakítani. „Meglátjuk, a szlovák választók hogyan osztják szét a lapokat a szlovák pártok között.

A mi szempontunkból az a legfontosabb, hogy a magyar választók a magyar térfélen legyenek”

– mondta. Hozzátette, korábban a szlovákiai magyar politikusok dolga egyszerűbb volt, két blokk volt, előbb a Mečiar vezette blokk, amely később átalakult a Fico vezette blokká, illetve ezzel szemben a demokratikus, jobbközép oldal, és a magyar pártok, bármely elődpártokról is van szó az elmúlt 25 évben, az utóbbinak voltak a szerves része. Ma nem látszik két ilyen blokk, szét vannak morzsolódva. A választások után azt kell majd megnézni, ki mit tud kínálni Dél- és Kelet-Szlovákia felzárkóztatása, illetve a magyar közösség jogainak tekintetében.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Pandy Péter
Fotó:  Fábián Gergely

Pandy Péter szerint érdemes elgondolkodni azon, miért szavaznak magyarok is a Smerre. Mert rámutat azokra a problémákra, amelyekkel az emberek a mindennapokban küszködnek, mint a megélhetési problémák, a munkahelyek és az infrastruktúra hiánya.

A Szövetség nem regionális párt, országos pártként foglalkozik a régiók problémáival, mondta.

Gyimesi György szerint butaság lenne, ha a Smer győzelme és a Szövetség bejutása esetén, amennyiben meghívót kapnának egy jövendőbeli koalíció kialakítására, azon ne vegyenek részt. Hangsúlyozta, ez a személyes véleménye. Mint mondta, bizonyos lehetőségek soha nem térnek vissza. Ha odamegyünk bizonyos kérésekkel, követelésekkel, amit ők hajlandóak is lennének teljesíteni, akkor azt mondjuk majd, hogy mégse kell ez nekünk, beérjük sokkal kevesebbel, csak ne legyen Fico? Hozzátette, ugyanakkor világosan ki kell mondani, hogy addig nem lesznek részesei egy koalíciónak, amíg nem rendezik a földelkobzásokat, az állampolgársági törvényt és más, a magyarságot érintő kérdéseket.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Gyimesi György
Fotó:  Fábián Gergely

A kérdésre, miszerint nem jár-e veszéllyel, hogy a Szövetség regionalizmust hirdet, a régiók pártjaként hirdeti magát, Mózes Szabolcs leszögezte, különbséget kell tenni a között, hogy egy párt regionális vagy a régiókra is hangsúlyt fektet. Hangsúlyozta, fel kell zárkóztatni a régiókat, amikről a szlovák politika mindig megfeledkezik.

A Szövetség mindazoknak az érdekeit képviseli, akik ezekben a régiókban laknak, akiket ez a szlovák politika egyaránt sújt”

– mondta.

Berényi József megyei alelnöki kötelezettségei miatt némi késéssel érkezett a helyszínre. A regionális és országos politika aránya kapcsán rámutatott, a két dolog összefonódik. Mint mondta, a listájukon nagyon sok polgármester, helyi és megyei önkormányzati képviselő található, akik közvetlen kapcsolatban vannak a polgárokkal. „Ahhoz, hogy Dél-Szlovákiát fejleszteni tudjuk, nagyon fontosak a helyi és a megyei önkormányzatok. Ugyanakkor a támogatási mechanizmusok, az egyes programok a kormányban dőlnek el

Mivel helyi és megyei szinten erősek vagyunk, ki tudnánk alakítani a kormánnyal olyan támogatási programokat, amik testhezállóbbak az önkormányzatoknak. (…) Egy párt akkor erős, ha helyi, megyei és parlamenti szinten is jelen van. Jelenleg a parlamenti szint hiányzik, ezt próbáljuk szeptember 30-án ledolgozni”

– mondta.

Hozzátette, a válaszók nemcsak a magyar kérdésekre várnak válaszokat, hanem miden olyan kérdésre, amely érinti őket, legyen szó például a közlekedésről vagy az egészségügyről. Ezekben könnyebben lehet kompromisszumra jutni, az igazán magyar kérdésekben, mint az állampolgárság, a regionális önkormányzat és a kollektív bűnösség, viszont már nehezebb. Ezt a három kérdést fel kell vállalni és megoldást találni rájuk, mondta Berényi.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Berényi József
Fotó:  Fábián Gergely

Annak kapcsán, hogy az őszi választások során melyik párt lehet a legnagyobb rivális, Berényi szerint ezt nagyon nehéz megmondani. 2020-ban az OĽANO antikorrupciós programja nagyon sok magyar választót is megszólított. Most az embereket foglalkoztató témák, mint például a drágulás, a rezsiköltségek növekedése, a hiteltörlesztési problémák vagy a háború, alapján lehet következtetni arra, ki lehet a legfőbb kihívó. Ezek leghangosabb szóvivője pillanatnyilag a Smer.

Egyúttal rámutatott, a Szövetség azért van nehéz helyzetben, mert nekik 8,5 százalékból kell legalább 5-öt hozni. A szlovák pártoknak nem kell a társadalom kétharmadát megszólítani, elég 20-25 százalék ahhoz, hogy meghatározó erő legyenek.

Gyimesi hangsúlyozta, túl kell lépni a regionális párt szerepén, határozott magyar válaszokat kell adni az embereket foglalkoztató kérdésekre. Pandy Péter szerint minden párt rivális. Hangsúlyozta, nem csak a problémáinkat kell megfogalmazni, hanem a válaszokat, megoldásokat is rájuk.

Mózes Szabolcs rámutatott, az idei és a korábbi választások között nagy különbség, hogy az utóbbi négy választások során két magyar, illetve magyarnak nevezhető erő indult egymással szemben, nagyjából hasonló erőviszonyok mellett. Most viszont egyetlen magyar lista, egyetlen olyan blokk van, amely a magyar választókat szólítja meg és reális esélye van arra, hogy átlépi az 5 százalékos küszöböt. Ami a szlovák térfelet illeti, az összes szlovák pártot riválisnak nevezte, hisz az exit poll alapján 2020-ban az urnák elé járuló magyar választók harminc százaléka szlovák pártra szavazott.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Galéria
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.