2023. március 7., 20:40

Szövetség: Elfogadhatatlan, ahogy a kórházak támogatásáról döntöttek

A Szövetség Besztercebánya megyei képviselői nem értenek egyet azzal, hogy a rimaszombati kórház kimarad a helyreállítási tervből finanszírozott nagyberuházási projektekből és arra kérik Eduard Heger megbízott miniszterelnököt, aki egyben az egészségügyi tárca ideiglenes vezetője, hogy értékelje át a pályázatokkal kapcsolatos döntést. 

Szövetség Besztercebánya megyei képviselői
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Mint ismert, az egészségügyi tárca a múlt héten ismertette a helyreállítási terv nagyberuházási projektje keretében meghirdetett pályázat eredményeit. Nyolc kórház kap pénzt, a legtöbbet, 42 millió eurót meghaladó összeget a poprádi és a lévai kórház, emellett sikerrel járt még az iglói kórház és rendelőintézet, továbbá a bártfai, a szakolcai, a zólyomi, a csacai és a bajmóci kórház.

A rimaszombati Csillagházban megtartott keddi sajtótájékoztatón Cziprusz Zoltán megyei képviselő rámutatott, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a lemondása előtt egy nappal ismertette, hogy melyek azok a kórházak amelyek támogatást kapnak a Helyreállítási Alapból. 

Sajnos a rimaszombati kórház nincs a listán, pedig hivatali ideje alatt maga miniszter is elmondta, hogy ezt egy jó kezdeményezésnek tartja és támogatni fogja, aztán az utolsó napon mégis máshogy cselekedett"

- mondta Cziprusz, kiemelve, hogy a mostani egy olyan léptékű döntés, amely évtizedekre meghatározhatja a szlovák egészségügy jövőjét. 

Cziprusz Zoltán szerint a támogatott kórházak listáján látszik, hogy azok között egyetlen dél-szlovákiai kórház sincs, a másik következtetés pedig, hogy az egészségügyben két befektetői csoport (az Agel és a Penta) versenyzik egymással, s ennek a csatának az áldozatává vált a rimaszombati kórház is, amely a Pentához tartozik.

Felszólítjuk Heger miniszter urat, hogy ne írja alá és értékelje újra a döntést, valamint bízunk benne, hogy szeptember 30-án olyan parlament lesz megválasztva, ahol lesz Dél-Szlovákiának kollektív képviselete, ezáltal van esély bekerülni a kormányba és ott lenni a döntéseknél, mert látjuk, hogy enélkül nagyon nehéz bármilyen nagyobb befektetést hozni az általunk lakott régiókba. Mi továbbra is harcolni fogunk és mindent megteszünk a rimaszombati kórházért"

- hangsúlyozta Cziprusz. 

Juhász Péter, Besztercebánya egészségügyért felelős alelnöke felidézte, hogy nem is olyan régen ugyanezen a helyen állva harangozták be, hogy Rimaszombatban egy újgenerációs kórház épülhetne. De sajnos pár nappal ezelőtt azzal a negatív információval szembesültek, hogy Rimaszombatot kihúzták a Helyreállítás Alapból. 

Ez egy abszolút elfogadhatatlan helyzet. Már csak azért is, mert politikailag motivált és nem szakmailag motivált döntés született, amely nagyon káros, pláne egy olyan régióban, ahol a szociális helyzet nehéz, magas a munkanélküliség. Nekünk is jogunk van ahhoz, hogy tisztességes kórházunk legyen! -

hangsúlyozta Juhász. 

Besztercebánya megye alelnöke szerint abszolút elfogadhatatlan az, hogy egy nappal az egészségügyminiszter lemondása előtt óriási mennyiségű pénzről döntenek.

Az eddig elérhető információk alapján Eperjes megyének 124 millió euró, Kassa megyének 84 millió, míg Besztercebánya megyének csak 22 millió euró járna. 

"Alapvetően nem elfogadható, hogy egy megyébe hatszor több pénz megy, a másikba meg hatszor kevesebb. Ez abszolút nonszensz politikailag is, szakmailag is, gazdaságilag is, mert ezt egyszerűen nem lehet így csinálni. Ezért kérjük az egészségügyi minisztérium vezetésével megbízott Heger miniszterelnök urat, hogy értékelje újra ezt és olyan pályázatokat támogassanak meg a Helyreállítási Alapból, amelyeknek reális esélyük van megvalósulni. A hiányos pályázatokat esélyük sem lesz 2026 közepéig megvalósítani, és akkor elúszik ez a pénzalap, visszafizethetjük az uniónak" - hívta fel a figyelmet Juhász Péter, rámutatva, hogy a rimaszombati kórház projektje teljesen komplex, azaz minden szakmai és adminisztratív szempontot teljesít, ezért is lett volna ésszerű, ha felkerül a támogatott kórházak listájára. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.