2023. március 22., 16:49

Szlovákia jól teljesít! Már a második kifizetést kapta a helyreállítási tervből

Szlovákia megkapta a második kifizetést az uniós helyreállítási terv keretében, az előleget leszámítva 709 millió eurót. Ennek köszönhetően az ország már közel a harmadát megkapta a 6 milliárd eurós csomagnak, ami jó eredmény – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Vladimír Šucha, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője és Lívia Vašáková, a Nemzeti Végrehajtási és Koordinációs Hatóság (NIKA) igazgatója.

Eső után köpönyeg
Illusztráció
Fotó: TASR
Szlovákia ezzel az öt legsikeresebb tagország közé tartozik az egész EU-ban, úgy vélem, összességében ez jó eredmény”

– mondta Šucha, hozzátéve, hogy egyes tagállamok még az első kifizetést sem kapták meg. Szlovákia előbb 13%-nyi előleget, 823 millió eurót kapott, majd első körben 399 millió eurót, most pedig 709 milliót.

Vašáková elmondta, a kifizetéshez Szlovákiának reformokat és befektetéseket kellett végrehajtania az előzetes ütemterv szerint.

Ambiciózus reformokról van szó az egészségügyben, a közbeszerzés terén, a kutatás és fejlesztés terén és szociális kérdésekben. De ahhoz, hogy folytatni tudjuk, teljesíteni kell azt, amire az ország kötelezte magát, tehát elfogadni a további kifizetésekhez szükséges intézkedéseket”

– figyelmeztetett Vašáková, hozzátéve, hogy Szlovákiának eddig 16 mérföldkövet sikerült teljesítenie.

Az ország idén várja a harmadik és a negyedik kifizetést is, további 815, illetve 924 millió eurót. A helyreállítási terv összesen tíz kifizetéssel számol, 2026-ig.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.