2023. október 7., 15:24

Szlovák publicisták a választásról

A szlovák média és a politikai kommentátorok más-más nézőpontból közelítik meg a hétvégi választás legfontosabb tanulságait. 

parlamenti választás
Fotó: MTI/Vajda János

Jozef Lenč politológus szerint a Smer sikeresen megszerezte a Republika szavazóit, a pártot pedig kiütötte a parlamentből. Értékelése szerint a Smer kiváló kampányt folytatott, sikeresen megszólította a Republika választóit, akik a Progresívne Slovensko erősödésétől tartva a Smer győzelmét segítették. 

Jaroslav Daniška, a Štandard főszerkesztője egy videóbejegyzésben fejtegeti, hogy a progresszív médiának milyen nagy hatása volt a választás kimenetelére. A Progresívne Slovensko szavazóival ugyanis sikerült elhitetni, hogy a választást megnyerhetik, ám végül a realitás teljesen más képet mutat. A közzétett videójában arról is beszélt, hogy a választás nagy vesztese a három volt kormánypárt, az SaS, az OĽaNO, és a Sme rodina, amelyek együtt kevesebb szavazatot szereztek, mint a Smer.

A liberális denníkN ugyan elismeri a Smer fölényes győzelmét, de azt hangsúlyozza, egyáltalán nem lesz könnyű kormányt alakítani, hiszen a királycsináló a harmadik helyen végző Hlas, Peter Pellegrini pártja lehet, aki eldöntheti, hogy az egykori pártjával, a Smerrel, vagy a Progresívne Slovenskóval kormányozna inkább.

A baloldali Pravda szerint a választás nagy vesztese a Progresívne Slovensko, amely sokkal jobb eredményt is elérhetett volna. Sőt, elhitték, hogy a végső győzelemre is esélyesek, de a realitás kijózanított mindenkit.

Peter Pellegrini pedig tisztában van azzal, hogy nélküle nem alakulhat kormány, ezért a Hlas megkerülhetetlen tényezője a kormányalakítási folyamatoknak. A KDH hosszú idő után ismét bejutott a szlovák törvényhozásba, ez pedig óriási siker a számukra.

Soltész Arpád, a JOJ televízió kommentátora szerint a választás kijózanító választ adott a korábban feltett kérdésére, nevezetesen, hogy Szlovákia Nyugatra, vagy inkább Keletre orientálódik-e majd a választások után.

A publicista szerint most már egyértelmű, hogy az ország inkább Kelet felé húz. Akinek pedig ez nem tetszik, Soltész szerint egyet tehet: Nyugatra költözik.

Balogh Beáta, a Sme főszerkesztője szerint Robert Fico legyőzte Szlovákiát. Legalábbis azt a Szlovákiát, amelyet a szlovák nemzet elképzelt a rendszerváltozás után. A lap főszerkesztője szerint sokan elhitték Ficónak, hogy a liberalizmus és az emberi jogok nagyobb veszélyt jelentenek az állampolgárokra nézve, mint a korrupció és a putyini rezsim.

Jozef Majchrák, a konzervatív Postoj.sk főszerkesztője szerint azzal, hogy a Smer megnyerte a választást, még nem jelent egyértelmű Smer-kormányt. A publicista lát esélyt egy Smer nélküli kormány létrehozására. Ehhez azonban a PS-nek nagyon sok mindent fel kellene áldoznia. Nagylelkű ajánlatot kell tennie a Hlasnak, Pellegrininek fel kellene kínálni a kormányfői pozíciót, a KDH számára pedig garantálnia kell, hogy a kultúretikai témákat, például az LMBTQ-jogokat, abortuszt nem nyitják meg, mert a kereszténydemokraták számára ezek jelentik azokat a vörösvonalakat, amelyekből nem engednek.

Megjelent a MAGYAR7 40. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.