2021. szeptember 10., 08:17

Stop a beoltatlanoknak! Teszt nélkül több egészségügyi szolgáltatás is elérhetetlenné válhat a számukra

A beoltatlan páciensek még a zöld régiókban sem jutnak olyan egyszerűen az egészségügyi ellátáshoz. Csak akkor, ha megfizetik a teszteket. Eduard Heger kormánya ugyanis megint szigorította a feltételeket számukra. Előfordulhat, hogy sokan a járvánnyal kapcsolatos információk sokasága miatt csak a körzeti orvosuk ajtaja előtt szembesülnek ezzel.

fogorvos
Fotó: Pixabay.com

Az egészségügyi tárca ugyanis újabb módszertani útmutatót adott ki, amely augusztus 25-étől van érvényben. Eszerint a beoltatlanokra további korlátozások várnak.

Ha például rehabilitációra vagy masszázsra szeretnének menni, esetleg a körzeti orvosukhoz vagy a fogorvosukhoz, akár hetente többször is teszteltetniük kell magukat.

A PCR-teszt ugyanis 72 óráig érvényes, az antigénteszt meg csak 48 óráig. És ez alapvető változás, amire sokan nem voltak felkészülve.

A kormány először ódzkodott az emberek oltatlanokra és oltottakra való felosztásáról, végül azonban feltűnés nélkül mégis csak sor került erre. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint csak idő kérdése az egész, a rendelkezések állítólag csak átmenetiek, addig lesznek érvényben, amíg elég magas nem lesz az átoltottság az országban, és amíg a járvány nem csillapodik, illetve amíg a kritikus csoportot be nem oltják.

A miniszter szerint ez nem jelent alapvető változást, a gyakorlatban azonban egy kicsit másként néz ki a dolog, írja a trend.sk portál. Ha például valaki rehabilitációra vagy masszázsra szeretne menni egy állami intézménybe, és nincs beoltva, nem biztos, hogy bejut még a legmagasabb beoltottsággal rendelkező Pozsonyban sem.

De ugyanúgy az orvosi rendelőbe, az egészségügyi központba, a fogorvoshoz vagy más rendelőbe sem. Az adott szolgáltatótól függ, hogyan áll a helyzethez, mit enged meg a betegnek vagy az ügyfeleknek.

A beoltatlanoknak például nem egy esetben hetente akár 3-4 alkalommal is teszteltetniük kell magukat, ami nincs ingyen.

Az antigéntesztért 5 eurót kell fizetni, ami heti 3-4 alkalommal már nem elhanyagolható összeg. Ráadásul a kormány a nyár végéig sem oldotta meg még a PCR-tesztek árát és a páciensek önköltségét ebből, illetőleg azt, hogy kinek hány tesztet biztosít ingyen az állam.

Az egészségügyi tárca módszertani útmutatója felsorolja, milyen esetekben kérhetnek tesztet a páciensektől az egészségügyi intézmények.

Vonatkozik ez például a gyógykezelésekre, az utógondozó létesítményekre, de a kórházi gyógykezelésekre vagy a járóbeteg-ellátásra is.

Az egyes szolgáltatókon múlik, hogy milyen rendszert választanak. Előfordulhat például, hogy egy rendelőintézetbe, amelyet eddig minden nehézség nélkül látogathattak, most már csak negatív teszt felmutatásával léphetnek be a beoltatlanok.

Az egészségügyi tárca útmutatója szerinti újdonságok:

Rendelőintézetek (beleértve a fogorvosi rendelőket, a közös diagnosztikai és kezelési egységeket): A teljesen beoltottak esetében nem szükséges a teszt, ha nincsenek tüneteik, vagy valószínűleg nem voltak fertőzöttek. A beoltatlanok esetében az orvos dönti el, hogy kéri-e tőlük az antigén- vagy PCR-tesztet. Kórházi kezelés: A teljesen beoltottak és a beoltatlanok esetében is szükséges a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt. Sürgős orvosi ellátás esetén a tesztet a kórház biztosítja. Utógondozó létesítmények: A betegnek rendelkeznie kell 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy a felvételkor megcsináltathatja azt. Látogatók az egészségügyi létesítményekben: A teljesen beoltott és tünetmentes személy teszt nélkül beléphet, a beoltatlanoknak negatív teszttel kell rendelkezniük. (Forrás: Egészségügyi Minisztérium – irányelvek a páciensek teszteléséhez, augusztus 24.)

A tárca foglalkozik azoknak a pácienseknek az ügyével is, akik egészségügyi okok miatt nem vehették fel a koronavírus elleni oltást. Amennyiben orvosi igazolással igazolni tudják ezt, beoltottaknak fognak számítani, írja a trend.sk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.