2023. október 21., 12:28

SNS: Az államfő nem tartja tiszteletben az alkotmányos elveket

Az SNS azt állítja, hogy Zuzana Čaputová államfő nem tartja tiszteletben az alkotmányos elveket és parancsokat. A párt emlékeztet arra, hogy az alkotmányos rend arra kötelezi az államfőt, hogy a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölteket egyéni elbírálásuk lehetősége nélkül nevezze ki.

Andrej Danko
Fotó: TASR

Az SNS egyúttal felszólítja a Smer-SD elnökét, Robert Ficót is, hogy leendő miniszterelnökként minden koalíciós partner érdekében alkalmazza az alkotmányos jogokat az új kormány megalakítása során.

Az SNS szerint az államfő újabb veszélyes alkotmányos precedenst teremt a jelenlegi álláspontjával, miszerint késlelteti a teljes új kormány kinevezését.

A párt arra is emlékezteti, hogy Szlovákia parlamentáris demokrácia. „Az új kormány összetételéről a polgárok a szeptemberben tartott parlamenti választás során döntöttek, nem pedig a 2019-es államfőválasztáson” – áll a párt szóvivőjének, Zuzana Škopcovának a közleményében.

Az SNS arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök és az államfő akarata közötti alkotmányos hatásköri vita megelőzése érdekében 1999-ben módosították az alkotmány érintett cikkelyét, amikor az eredeti, homályosabb kifejezést az egyértelmű „kinevez” alkotmányos parancsra módosították.

Az államfő csütörtökön (október 19-én) bejelentette, hogy nem nevezi ki az SNS megválasztott parlamenti képviselőjét, Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek. Robert Ficót új miniszterjelölt-javaslat benyújtására kérte. A döntést alkotmányos okokkal indokolta, amelyek nem teszik lehetővé, hogy Huliak betöltése ezt a posztot. Állítása szerint kinevezése nem garantálná az minisztérium megfelelő működését.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.