2023. október 19., 10:53
Frissítve: 2023. okt. 19. 19:00

Čaputová elutasítja Huliak kinevezését környezetvédelmi miniszternek

Zuzana Čaputová államfő a kormányalakítással kapcsolatos egyeztetés keretében tájékoztatta Robert Ficót, a Smer-SD elnökét, hogy nem nevezi ki az SNS megválasztott parlamenti képviselőjét, Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek – közölte Martin Strižinec elnöki szóvivő.

Rudolf Huliak
Fotó: TASR

Čaputová új miniszterjelöltet kért Ficótól,

hogy sor kerülhessen az új kormány kinevezésére.

„Az elnök meggyőződése, hogy

Rudolf Huliak esetében a többi jelölttől eltérően olyan mértékű jogi okok vannak, amely miatt nem töltheti be a környezetvédelmi miniszteri posztot

- magyarázta a szóvivő. Az elnök szerint Huliak kinevezése nem garantálná a szaktárca megfelelő működését.

Az államfő kifejtette: feladata, hogy döntéseivel biztosítsa az állami szervek megfelelő működését.

A környezetvédelmi minisztérium megfelelő működését nem tudja biztosítani olyan személy, aki nyilatkozataival tagadja Szlovákia hosszú távú környezetvédelmi politikáját és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait

- jelentette ki Strižinec.

Az elnök úgy gondolja, hogy Huliak, aki régóta nem ismeri el a klímaváltozásról szóló tudományos álláspontot, és szerinte nem is létezik valódi klímaválság, nem tudja vezetni és képviselni azt a szaktárcát, amelynek fő feladata a természet- és tájvédelem, valamint a Föld éghajlati rendszere.

Reagált az SNS miniszterjelöltjük elutasítására
Az SNS nem változtat Rudolf Huliak környezetvédelmi miniszteri jelöltségén - reagált Zuzana Škopcová, a párt szóvivője Zuzana Čaputová, köztársasági elnök azon döntésével kapcsolatban, mely szerint nem nevezi ki Rudolf Huliakot a környezetvédelmi tárca élére.
A párt arra kérte az államfőt, hogy ne lépje túl hatáskörét.
Ha az SNS kitart Rudolf Huliak jelölése mellett a környezetvédelmi minisztérium élére, Robert Fico, a Smer-SD elnöke előterjeszti őt kinevezésre Zuzana Čaputová államfőnek. Fico ezt a közösségi hálón közölte. Visszautasítja az államfő érveit, aki elutasítja Huliak kinevezését. Fico szerint ha az államfő nem nevezi ki Huliakot, az SNS képviselője a kormány kinevezését követően az Alkotmánybírósághoz fordulhat. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.