2022. november 15., 17:24

Šipoš: A szaván fogom Kollárt, hogy nem szavaz Mikulec leváltására

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője kijelentette, a szaván fogja Boris Kollár házelnököt, a Sme rodina elnökét, hogy nem szavaz Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter leváltására. Jana Bittó Cigániková (SaS) képviselő viszont bírálja a kormány tagjait és kijelentette, Mikulecé mellett mások leváltását is megszavazná.

boris kollár
Fotó: TASR/AP
A szaván fogom Boris Kollárt, aki kijelentette, hogy nem szavazza meg Mikulec leváltását. Az OĽANO természetesen kiáll a belügyminiszter mellett, és úgy vélem, a posztján marad”

– jelentette ki Šipoš újságíróknak. A koalíciós szerződés megszegésének tartaná, ha a Sme rodina egyes képviselői Mikulec menesztésére szavaznának.

Kollár még a múlt héten kijelentette, hogy a Sme rodina tartózkodni fog a szavazáskor, de nem zárta ki, hogy pártjának egy-két képviselője megszavazza a belügyminiszter menesztését.

Jana Bittó Cigániková megismételte az SaS álláspontját, hogy nem vesznek részt a szavazáson, és ha a többi ellenzéki párt is csatlakozik hozzájuk, akkor határozatképtelen lesz a parlament. Ebben az esetben november 29-re, a következő ülésszak elejére csúszna a szavazás.

„Akkor megegyezhetnénk, hogyan járjunk el” - mondta. Bittó Cigániková úgy véli, a társadalomban napról napra nő a kormánnyal szembeni ellenszenv, főleg Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter viselkedése, valamint a kollégái miatt, akik ezt tolerálják neki.

Én szívesen megszavaznám nemcsak Mikulec, hanem a többi miniszter leváltását is, talán csak Lengvarský és Káčer miniszterek kivételével”

- mondta.

Az SaS-frakcióból nemrég távozó Martin Klus újságíróknak megerősítette, hogy nem fogja megszavazni Mikulec leváltását.

Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője sem támogatja a belügyminiszter leváltását, szerinte az illegális migrációt a magyar-szerb határon kell megoldani. Robert Ficótól, a Smer-SD elnökétől azt várná, hogy ebbe nem keveri bele a politikát.

El akarja lehetetleníteni Mikulecet és az országos rendőrfőkapitányt, csak azért, hogy bizonytalanságot teremtsen az egyes ügyek kivizsgálása körül is”

– mondta Šeliga.

A parlament kedden a belügyminiszter leváltásáról tárgyal, a rendkívüli ülést a Smer-SD kezdeményezte, a párt szerint Mikulec csődöt vallott a migrációs válság kezelésében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.