2022. november 15., 15:39

Mikulec szerint az ellenzék félrevezető dolgokat állít az illegális migráció kapcsán

Az ellenzék félrevezető dolgokat állít az illegális migráció kapcsán – jelentette ki Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter a leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésen. Emlékeztetett, hogy Schengen nem a belső, hanem a külső határok védelméről szól.

parlament
Fotó: TASR

A belső schengeni határokon bevezetett ellenőrzésekről azt mondta, rendkívüli és csupán ideiglenes intézkedésekről van szó, és a külső határokon tapasztalható illegális belépések a szerződés szerint nem indokolják a belső határokon bevezetett ellenőrzéseket. Megismételte, hogy a problémát a külső határokon kell megoldani.

Mikulec azt is leszögezte, a kormány elutasítja a kötelező kvótákat.

 Elutasítjuk a kötelező kvótákat. Másrészt az Európai Unió egyes tagállamaival igyekszünk megoldani a többszörösére növekedett illegális migráció kérdését”

 – tette hozzá, emlékeztetve, hogy a görög-török határon is probléma van.

Nem igaz, hogy hatalmas szégyent vallottunk, épp ellenkezőleg”

– mondta Mikulec, és kiállt a rendőrség, valamint a migrációs hivatal mellett is. Visszautasította, hogy a belügyminisztérium kudarcot vallott a magyar határon és ismételten a schengeni szerződés rendeleteire emlékeztetett. Közölte, hogy a magyar határ ellenőrzése csak bonyodalmakhoz vezetne a határ menti régiókban, ahogy Szlovákiában a cseh részről bevezetett ellenőrzés, és azt nem tartja összeegyeztethetőnek a schengeni szerződéssel és az uniós irányelvekkel.

A belügyminiszter kijelentette, hogy a leváltási kísérlettel az ellenzék a saját hibáiról akarja elterelni a figyelmet, a Smer-SD botrányait említette, továbbá azt, hogy a párt nem törődött az emberekkel.

Önmagukkal voltak elfoglalva, meg azzal, hogy pénzzel teletömött táskákat vigyenek ki valahova Dubajba”

- tette hozzá.

Richard Takáč (Smer-SD) reagálásában leszögezte, Mikulec ismét bizonyította, hogy nem érdeklik őt Szlovákia állampolgárai. „A felszólalása azt igazolta, hogy az egész kormány egy másik galaxisból való” – jegyezte meg az illegális migráció kapcsán, és visszautasította azt az állítást, hogy a kormány ura a helyzetnek. Ladislav Kamenický (Smer-SD) kijelentette, a kabinet nem törődik a határok védelmével, Mikulec pedig veszélyt jelent az országra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.