2022. január 15., 12:00

Sem az SAS sem a Za ľudí nem szeretné tolni a Smer szekerét – elutasítják a keddi rendkívüli ülés programját

Mind az SaS, mind pedig a Za ľudí elutasítja az USA-val kötendő védelmi megállapodással kapcsolatos félrevezető információk terjesztését, ezért egyikük sem támogatja a keddi rendkívüli parlamenti ülésen esedékes döntést a népszavazás kihirdetéséről az ügyben.

konyhai katonai reptér
Fotó: TASR

„Az SaS nem támogatja a rendkívüli ülés programját, melyen Robert Fico és az ellenzék álszent módon akarnak álhíreket terjeszteni.

Szégyenletes, hogy pont a Smeresek és a volt Smeresek kritizálják a törvényt, amikor ők maguk is részt vettek az előkészítésében

- mondta el Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

A Za ľudí ugyancsak erről a képmutatásról beszél. A párt állítása szerint a mostani szerződés szövegezése még szigorúbb - Szlovákia javára -, mint volt. „Nem támogatjuk ezt, a rendkívüli ülésre tervezett cirkuszt“ - tették hozzá.

A rendkívüli ülést január 18-án, kedden tartanák,

és a Szlovákia és az USA közt kötendő védelmi megállapodás elfogadasáról szóló népszavazás kihirdetése lenne a célja. Az indítványozó Smer-SD azt kérdezné a polgároktól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a szlovák parlament hozzájárulását adja a megállapodáshoz.

A kormány január 12-én, kedden hagyta jóvá az USA-val kötendő védelmi szerződést. A dokumentumot az aláírása után még a parlamentnek is el kell fogadnia, majd a köztársasági elnöknek is ratifikálnia kell. A szerződés lehetővé tenné az USA számára, hogy használják a konyhai és a szliácsi katonai repteret, illetve egyéb, a szerződésben foglalt létesítményeket. A megállapodás tíz évre szól, majd továbbra is érvényben marad, ám egy éves felmondási idővel felmondható lenne.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.