2020. október 1., 20:40

Šeliga szerint nem korlátoznak jogokat

A kormány anélkül hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy ezáltal korlátozta volna az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Ezt Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke jelentette ki csütörtökön, hangsúlyozva, hogy a kormány célja a gazdasági mozgósítás lehetőségének biztosítása anélkül, hogy korlátozná például a gyülekezési jogot.

seliga
Fotó: TASR

Šeliga Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD párt elnökének kijelentéseire reagált, aki szerint a kormány alkotmánysértő módon hirdette ki a veszélyhelyzetet, többek között azért, mert nem részletezte, hogy milyen emberi jogokat akar korlátozni.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendeletben Šeliga szerint nem szerepel semmilyen, az emberi jogokat korlátozó intézkedés. Hangsúlyozta: a veszélyhelyzetet a vonatkozó alkotmánytörvénnyel összhangban hirdették ki.

„Ez a kormány paradox módon úgy védi az emberek jogait, hogy általános veszélyhelyzetet hirdetett” – fogalmazott Šeliga egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: nem korlátozzák a gyülekezési vagy a sztrájkhoz való jogot, be kell viszont tartani a Szlovák Közegészségügyi Hivatal által elrendelt óvintézkedéseket. „Senki sem tiltja meg, hogy bárki tüntessen, akár Igor Matovič kormánya ellen is” - hangsúlyozta.

A parlament alelnöke szerint a kormány a veszélyhelyzet kihirdetésével lehetővé tette a járási hivatalok számára, hogy az adott régióban operatív módon reagáljanak a kialakult helyzetre. A gazdasági mozgósítás pedig azt jelenti, hogy a kormány különféle felszerelésekhez férhet hozzá az Állami Tartalékalapon keresztül, illetve elrendelheti a dolgozóinak a hosszabb munkaidőt.

Azzal kapcsolatban, hogy a veszélyhelyzet idején szigorúbb büntetések szabhatók ki – amit Fico szintén kifogásolt -, Šeliga azt mondta, hogy erre a nagyobb társadalmi biztonság érdekében van szükség. Hozzátette: a bíróknak továbbra is lehetőségük van korrigálni, adott esetben enyhíteni a büntetéseken.
Šeliga szerint Fico veszélyesen manipulálja a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy a kormány nem megfelelő módon hirdette ki a veszélyhelyzetet, valamint hogy fél az emberektől, és ezért korlátozza a jogaikat.

A Smer-SD elnöke csütörtökön kijelentette, hogy a kormánynak vissza kellene vonnia a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló határozatot, majd újra ki kellene hirdetnie a veszélyhelyzetet, ezúttal már világos indoklással. Azt is tisztázni kellene, hogy mely emberi jogok lesznek korlátozva, és melyek nem. Ha ezt csütörtökön nem teszik meg, a Smer-SD ellenzéki párt az alkotmánybírósághoz fordul, indítványozva, hogy a taláros testület vizsgálja felül a rendelet alkotmányosságát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.