2023. november 3., 14:32

Segítséget ígért a kormányfő a földrengés sújtotta településeknek

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő segítséget ígért a földrengés sújtotta településeknek, miután pénteken felkereste Gyapár (Ďapalovce) települést a Varannói járásban.

Megígérték
Matúš Šutaj Eštok, Erik Tomáš, Robert Fico, Ján Cmár (Gyapár polgármester) Ján Krišanda (oktatásügyi államtitkár)
Fotó: TASR
Körülbelül 8-16 millió eurós károkról beszélünk, tehát olyan összegről, amivel meg kell tudnia birkózni az államnak. Nem milliárdokról van szó”

– mondta a miniszterelnök.

Természetesen költségvetési pénzekről van szó, tehát bizonyos folyamatokat végig kell futtatni”

– tette hozzá.

Elmondta, az első segítséget a szociális és munkaügyi tárca adja.

Ez minden háztartásnak 800 eurót jelent, és minden községnek 15 ezer eurót. A második segítség a tartalékalapból érkezik, tegnap szabadítottunk fel 1,5 millió eurót, melyen egyes települések osztoznak, főleg a községi tulajdonban keletkezett károk felszámolásában”

– mondta Fico.

A rendkívüli helyzet feloldása után „jöhet a belügyminisztérium a saját forrásaival”, fűzte hozzá, és említést tett az Újítsd fel a házad programról is.

Egyes folyamatok most blokkolva vannak, de a kormányprogram elfogadása után szabad lesz a kezünk”

- mondta, hozzátéve, Eperjes megye elnöke, Milan Majerský (KDH) fog közvetíteni a települések és a kormány között.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) miniszter bocsánatot kért az állam nevében, amely szerinte csődöt mondott az azonnali segítségnyújtásban.

Módosítani akarjuk a válságstáb irányítását, hogy kezdeményezőként léphessen fel az emberek érdekében, ne az önkormányzatoknak kelljen ismét lépniük, amelyek egyébként az egyetlen működő dolgot jelentették az országban az elmúlt három és fél évben”

– jelentette ki a belügyminiszter.

Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter elmondta, az egyes háztartások 800 eurós segítséget kaphatnak a tárcától.

„Egyelőre 900 kérvény érkezett, közel a felét már ki is fizettük. A községek 15 ezer eurót kaphatnak ebből a programból, de ezt is a lakosságra kell költeniük”

- magyarázta.

Hozzátette, hat-hét olyan család van, amelynek lakhatatlanná vált a háza, és nem tudnak hova beköltözni, nekik lakókonténert biztosít a hadsereg.

„Még néhány technikai dolgot kell elintézni”

– folytatta Tomáš.

Fico bejelentette, hogy az első kihelyezett kormányülést Nyitranovákon tartják, a következőt, január végén várhatóan a földrengés sújtotta régióban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.