2022. június 15., 13:29
Frissítve: 2022. jún. 15. 17:21

Sárgába öltözve tiltakoztak a tanárok Pozsonyban - HELYSZÍNI FOTÓKKAL

A pedagógusok és iskolai dolgozók az SNP téren tüntettek szerdán.

tanártüntetés
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Pavel Ondek, a szakszervezet elnöke kijelentette, figyelmeztetni akarják a kormányt és a parlamentet, hogy végre foglalkozzon az oktatásügy problémáival. „Ha most nem érünk el eredményt, elképzelhető, hogy szeptemberben folytatjuk a sztrájkot. Kész forgatókönyvünk van, de még nem rukkoltunk vele elő” – jelentette ki Ondek. (TASR)
Korábban írtuk:

A tömeg, amely mintegy húszezer főre becsülhető megérkezett a várhoz. A tüntetés hivatalos programja ezzel véget ért.

A hivatalos szónoklatokat a Gaudeamus Igitur éneklésevel zárták a tüntetésen. A tömeg megindult a parlament épülete felé. 

Lehet az önkormányzat és a polgármester nagylelkű, de mit csináljon, ha már nincs miből adnia, mert őket is teljesen kivérezteti ez a kormány. Miniszterek, memedzselnetek kéne ezt az országot, nem tönkretenni"

- mondják a szakszervezet vezetői.  

"Azért jöttünk, mert méltatlan fizetésért dolgozunk, a tanárok a főiskolát végzett emberek között a legalacsonyabban fizetettek. Az iskolai alkalmazottak fizetése pedig jóformán a minimálbért sem éri el " - hangzik el a beszélgetés magyarul a tüntetők közt, hiszen felvidéki magyar iskolák is jelen vannak Pozsonyban. A pódiumon felszólaltak az iskolai nem pedagógiai alkalmazottak képviselői is. Felteszik a kérdést a miniszterek felé, vajon az ő munkájuk ilyen semmibe való? 

Szégyen, szégyen, szégyen - kiabálják a résztvevők, a szervezők hangsúlyozzák a gyerekeknek minőségi iskolákra van szükségük, ennek kulcsa pedig a jól fizetett pedagógus és iskolai dolgozó.

Felszólítják a parlament vezetőit és képviselőket, vegyék tudomásul, hogy mindegyikük felelős a kialakult rossz helyzetért, ne akarják tovább feszíteni a húrt.

A tüntetés a szlovák himnusz eléneklésével vette kezdetét. Nem vesznek rajta részt politikusok és politikai pártok, tisztán szakszervezeti jellegű - hangzik el a pódiumon a szakszervezet vezetőitől. Pozsonytól Kassáig több tízezer iskolai dolgozó és pedagógus vesz részt a tüntetésen.

A társadalom és az oktatás is változásokra és motivációra vár, mert amit a szlovák kormány művel, az egy vicc- hangsúlyozzák a tüntetés szervezői.

A három százalékos felkínált emelés csak odavetett csont. Az áremelkedések olyan mértékűek,hogy ma egy egyszerű tanári és iskolai fizetésből nem lehet megélni. A jelenlévőket a szakszervezet vezetője Pavel Ondek is köszöntötte. 

A sárgába öltözött iskolai dolgozók kereplőkkel, lufikkal, molinókkal hívják fel magukra a figyelmet. A rendőrség a helyszínen irányítja a menetet. 
img_20220615_130938
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.