2023. november 6., 15:33

Robert Fico szerint vissza kell térni a "nagymorva" örökséghez

A kulturális minisztériumnak vissza kell térnie a szlovák nemzeti örökség és hagyományok szellemiségének erősítéséhez – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő egyetértésben Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszterrel a tárcánál tett hétfői látogatása során.

Robert Fico
Fotó: TASR

Fico az ország szempontjából rendkívül fontosnak nevezte a kulturális minisztériumot, és arra kérte a minisztert, hogy kiemelt figyelmet szenteljenek a szlovák történelem legfontosabb mérföldköveinek, eseményeinek és személyiségeinek.

Kérem, figyeljenek a nagymorva örökségre, Cirill és Metód örökségére, a sorsfordító nyolcas évekre és a szlovák történelmi személyekre. Ne feledkezzenek meg olyan fontos eseményekről és dátumokról sem, mint például június 17-e, a Szlovák Köztársaság szuverenitási nyilatkozata elfogadásának napja

– mondta Fico.

Šimkovičovától azt várja, hogy

teljesen más legyen a tárca szellemisége, mint az elmúlt három és fél évben, és visszatérjen a szlovák nemzeti szellemiséghez.

Úgy véli, a miniszter által felállított csapat reményt nyújt arra, hogy ez sikerülni fog.

Bár ez a legkisebb minisztérium, és kénytelen lesz reagálni a bonyolult anyagi helyzetre, önmagában többet tehet Szlovákiáért, mint az összes többi minisztérium együttvéve

– jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette, egyes kulturális kérdésekben komoly vita várható – ilyen például a közszolgálati RTVS küldetése.

Šimkovičová megerősítette,

egyetértenek a minisztérium működésével és szellemiségével kapcsolatban, és ő is a nemzeti kulturális örökségre és hagyományokra való összpontosítást tartja a legfontosabbnak, tiszteletben tartva más népek kultúráját.

Más kultúrák tiszteletben tartása nem jelenti a szlovákkal való vegyítésüket. Ha azt akarjuk, hogy saját kultúrával rendelkező nemzetként tekintsenek ránk, a saját történelmi személyiségeinket, hagyományainkat, történelmünket kell előtérbe helyeznünk

– szögezte le a miniszter. Bízik benne, hogy tárcája hozzájárul a társadalom megosztottságának mérsékléséhez is, egy olyan alapvető konszenzus elérését tartja fontosnak, amely tiszteletben tartja a vélemények különbözőségét.

Robert Fico hétfőn felkeresi a védelmi és a pénzügyi tárcát is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.