Remišová türelemre és együttműködésre szólítja fel a koalíciós partnereit

2020. november 23., 15:08
ma7 | TASR

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerint a koalíciós partnereinek abba kéne hagyni a versengést a járványkezelési tervvel kapcsolatosan, mert ez nem vezet semmi jóra.

Fotó: TASR
Veronika Remišová

A Za ľudí elnöke ehelyett azt tanácsolja, hogy hallgassanak a szakemberekre, és az alapján legyen kidolgozva egy egységes terv.

Remišová ezt hétfőn jelentette ki, miután Richard Sulík (SaS) bemutatta a járványkezelési tervét.

2020. november 23., 09:56 Frissítve: 2020. nov. 23. 20:27

A liberálisok bemutatták Sulík házi feladatát

Az ország egészére, és az egyes körzetekre vonatkozó szabályokat és ajánlásokat fogalmaznak meg.

„Ha minden párt előállna egy saját tervezettel, amelyet a különböző jelzőlámparendszer alapján dolgoznak ki, akkor az emberek teljesen összezavarodnak” – jelentette ki Remišová.

A Za ľudí elnöke a következő szempontokat ajánlja a járványkezelési terv kialakításánál: kiszámíthatóság, világos prioritások és felkészültség.

Remišová elmondta, nem tartja jó ötletnek a telefonos alkalmazás használatát, amely segítené megtalálni a fertőzött személyek kontaktusait.

2020. november 23., 12:30

Kiszivárgott az egészségügyi tárca járványterve. Mutatjuk, milyen intézkedéseket javasolnak

A tervezet a járványhelyzet súlyossága alapján hat különböző fázist határoz meg, illetőleg ehhez rendeli az egyes járványügyi intézkedések enyhítését vagy szigorítását.

Remišová szerint ezt az ötletet még márciusban felhozták, de már akkor elvetette, mert a mobilszolgáltatók nem rendelkeznek pontos adatokkal, hogy megtudják, ha valaki kevesebb mint két méterre van a fertőzöttől. Szerinte egy ilyenfajta ellenőrzés sok ember számára jelentene problémát.

Szintén nem tartja célszerűnek az ingyenes szájmaszkhasználatot a 65 év felettieknek, szerinte ezt akkor kellett volna bevezetni, amikor nem lehetett kapni szájmaszkokat.

Remišová nem tartja jó ötletnek a 14 napos reagálási időt, szerinte sokkal gyorsabban kellene fellépni, hogy a régióban kialakult gócpontok kialakulását megakadályozzák.